Zvrat v kauze lithium. Policie vyšetřuje ředitele podniku Diamo, kterého jmenoval ministr za ANO

Reportéři ČT: Zlatý písek II (zdroj: ČT24)

Na podzim 2017 před volbami vypukla kauza lithium. Politici hnutí ANO s SPD a KSČM tehdy obvinili ČSSD z krádeže národního nerostného bohatství, protože ministr průmyslu za ČSSD podepsal memorandum o spolupráci s firmou zkoumající významná ložiska strategické suroviny. Po dvou letech dostává kauza nový rozměr. Policie totiž kvůli lithiu vyšetřuje Jiřího Ježe, staronového ředitele státního podniku Diamo, kterého v květnu do funkce jmenoval nový ministr průmyslu za hnutí ANO Karel Havlíček. Natáčel reportér ČT David Havlík.

Průzkumy ukazují, že Česko má na svém území velmi bohatá ložiska lithia. Tento kov je přitom považován za surovinu budoucnosti, používá se totiž při výrobě baterií pro nejmodernější technologie. A na Cínovci v Krušných horách existují podle průzkumů zdroje lithia hned dva. 

První ložisko, které patří státu, je hluboko pod povrchem. Za druhé – sice mnohem menší, ale také dostupnější – je považováno cínovecké odkaliště, čili haldy, které na místě vznikly během těžby cínu. Právě tady získala možnost těžby soukromá firma, kterou ovládá investiční fond RSJ miliardáře Karla Janečka.

„Investici fondu RSJ do lithia, konkrétně do odkaliště lithia, hodnotím velmi pozitivně, protože se ukazuje, že lithium s největší pravděpodobností bude velmi strategická surovina,“ říká Janeček.

Reportéři ČT už v létě 2017 ukázali, že stát cínovecké odkaliště plné strategického lithia v roce 2008 prodal za pozoruhodně nízkou cenu 866 tisíc korun. Prodeji předcházela veřejná soutěž, kterou organizoval státní podnik Diamo, který v době prodeje řídil Jiří Jež. 

Jež stál v čele Diama od roku 2000 a z funkce ho na jaře 2014 odvolal tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Do funkce se ale nyní vrátil, když ho na konci května jmenoval současný ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), který zároveň s okamžitou platností odvolal předchozího ředitele Tomáše Rychtaříka.

„Tenkrát o lithiu nikdo nevěděl“

Jež má podle ministra v podniku Diamo opět udělat pořádek. Přitom je ale sám podezřelý, že Diamo, potažmo stát, poškodil – a vyšetřuje ho policie. Standardní rozhovor pro Českou televizi odmítl, Reportéři ČT ho ale zastihli před ředitelstvím podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem. Jež uznává, že dnes by cínovecké odkaliště za stejnou cenu neprodal.

„Neprodal bych to v žádném případě,“ uvedl, pochybení ale odmítá. „Nebyl to přehmat, já jsem to nevěděl,“ hájí se s tím, že nevěděl, nakolik je lokalita cenná. „Tenkrát o lithiu nikdo přece nevěděl, tenkrát nebylo v ceně, žádná poptávka po něm nebyla,“ tvrdí Jež.

Současný premiér Andrej Babiš před minulými volbami prezentoval vyjednávání o podmínkách těžby lithia v České republice jako skandální kauzu, ze které obvinil tehdejšího sociálně demokratického ministra průmyslu Jiřího Havlíčka.

Současný ministr za hnutí ANO ovšem nyní jmenoval ředitelem Diama člověka, který v případě lithia podepsal problematickou smlouvu, o niž se zajímá i policie. Za navrácením Ježe do funkce si stojí.

„Zda byla, či nebyla cena pozoruhodně nízká, by měly říci odpovědné orgány. Jiří Jež, který podnik téměř čtrnáct let v minulosti řídil a dle mých informací byl pouze pozván odpovědnými orgány k podání vysvětlení, se stal odborným krizovým manažerem na dobu nezbytně nutnou,“ uvedl.

Stát zaspal, říká odborník

Lithium se začalo ve velkém používat v souvislosti s nástupem moderních technologií, především smartphonů. První chytré telefony vznikly v roce 2007 v Americe a od té doby zaplavily trh všude na světě.

Ve stejném roce, čili na samém počátku boomu, si státní podnik Diamo nechal zpracovat posudek na hodnotu pozemků. Podle něj bylo odkaliště pro stát nepotřebné. „Před prodejem byl posouzen obsah lithia a dalších kovů se závěrem, že těžba je vysoce nerentabilní,“ vyjádřila se vedoucí komunikace podniku Diamo Pavlína Sachová.

Děkan Fakulty životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem Martin Neruda soudí, že stát prodejem takového strategického ložiska z rukou státního podniku do rukou soukromých prostě zaspal dobu.

Zájem policie

V loňském roce se pak do kauzy vložila i policie. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v prosinci zasahovali přímo ve státním podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem. Server Euro.cz uvedl, že se vyšetřování týká právě veřejné soutěže na výkup pozemků v oblasti Cínovce určených pro budoucí těžbu lithia.

„Jiří Jež je v tuto chvíli jediný podezřelý v té trestní věci. Policie, se souhlasem soudu, provedla domovní prohlídku nebytových prostor v Diamu, aby nashromáždila všechny materiály k té koupi, nejspíš včetně znaleckých posudků, kdo o tom jednal, rozhodoval a tak dále. A vyplývá to z materiálů, které jsou v této trestní věci vedeny, se kterými jsme se mohli seznámit,“ říká k tomu redaktor Ekonomického deníku Jan Hrbáček.

Dozorující státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Reportérům ČT potvrdil, že vyšetřování prodeje lithných písků na Cínovci stále probíhá. S ohledem na stadium trestního řízení, kdy nikdo nebyl obviněn, není podle státního zástupce možné případ více komentovat.

Možná škoda 150 milionů

Policie vyčíslila škodu, která mohla státu prodejem ložiska lithia vzniknout, na 150 milionů korun. Tytéž pozemky přitom stát před jedenácti lety prodal za necelý milion korun, tedy za méně než jedno procento tržní ceny. Mediální zástupce skupiny RSJ Martin Frýdl pak odhaduje, že halda, na níž může jejich firma těžit, obsahuje zhruba 2300 tun čistého lithia.

„Z něj se udělá uhličitan lithný, a to je materiál, který se prodává na burzách. Má hodnotu kolem deseti tisíc dolarů za tunu, takže dejme tomu, že jde o nějaké nízké jednotky miliard, proti nimž musíte postavit samozřejmě náklady na těžbu, které už teď se pohybují v nějakých stovkách milionů jenom na přípravu těžby. A budou ještě mnohem vyšší,“ vypočítává mediální zástupce RSJ.

Firma Karla Janečka má sice povolení, s těžbou ale zatím nezačala. Jestli se v Česku lithium nakonec bude, nebo nebude těžit, záleží hlavně na soukromých firmách, které kontrolují ložiska této suroviny.

Premiér Babiš opakovně kritizoval ČSSD za to, že připravila podmínky, které nejsou pro stát výhodné. Přišel proto s vlastním prý výhodnějším řešením. Stát by měl finančně vstoupit do některé z firem, které mají právo lithium těžit. Jak to dopadne, by podle ministra průmyslu mělo být jasné v první polovině příštího roku, kdy má státní podnik Diamo ve spolupráci s ČEZem dokončit klíčovou studii proveditelnosti.

Reportéři ČT už měli možnost seznámit se s výsledky první etapy této studie, která je zatím neveřejná. Ani jedna z posuzovaných variant zapojení státu do těžby není ekonomicky výhodná. Ředitel podniku Diamo Jiří Jež se k tomu odmítá vyjádřit.