Zájem o práci u hasičů klesá, polovina zájemců neprojde přes fyzické testy. Pomohli by cizinci

Události ČT: Zájem o práci u dobrovolných hasičů upadá (zdroj: ČT24)

V některých krajích klesl zájem o hasičskou práci na historicky nejnižší úroveň. Sbor by proto uvítal, kdyby mohl mezi profesionály nabrat i cizince. Ministerstvo změnu zvažuje. V Karlovarském kraji řady dobrovolných hasičů už teď doplňují třeba Vietnamci.

U profesionálních hasičů zatím cizinci pracovat nesmějí. Zájemců s českým občanstvím ale každý rok ubývá. V Karlovarském kraji nepomohly ani reklamní spoty v rádiích.

„Ještě před několika lety jsme měli stovky žádostí a před letošním létem jsme neměli ani jednu. Výrazný pokles je znát,“ uvedl mluvčí hasičů v Karlovarském kraji Martin Kasal.

Zájemce o práci u profesionálů odrazují náročné testy. Počítají se u nich například kliky. „Mají problém udělat i těch třicet základních. Pokud to neudělají, nepokračují do další části, kde je běh a plavání,“ nastínil velitel směny karlovarských hasičů Václav Kolář.

U fyzických testů neuspěje víc než polovina uchazečů. Pak následuje psychologické a zdravotní vyšetření. Přijímací řízení úspěšně absolvuje jen každý desátý uchazeč.

Zmírnit testy pro nováčky ale hasiči nechtějí. Netrénovaný nebo psychicky málo odolný záchranář by mohl ohrozit práci celé jednotky. To by například u dopravní nehody zkomplikovalo záchranu zraněných.

Dobrovolnému hasiči Nguenovi říkají Josef

Naopak mezi úspěšné zájemce o pomoc u dobrovolných hasičů se řadí Nguen Viet Tiep, kterému kamarádi říkají Josef. Tohle jméno má i na své přilbě. Začal tady jako brigádník.

U dobrovolných hasičů v Perninku pracuje už rok. Za sebou má všechny potřebné zkoušky, ale i první ostré zásahy. Ti, kterým pomohl, nebyli překvapení, že přijel cizinec. „Jsou rádi, že tam přijedeme. Jako jim to nějak nepřijde,“ vypověděl svou zkušenost Nguen Viet Tiep.

„V týmu je oblíbený, v pohodě. A jak říkám, každá ruka dobrá,“ řekl velitel hasičů v Perninku Karol Kadrliak. Josef z Perninku sportuje, lidem pomáhat umí. V budoucnu by dokázal posílit i profesionální hasiče. „Bude muset zvládnout úplně všechno to, co hasiči tady z Čech, a to včetně jazykové vybavenosti,“ dodal mluvčí hasičů Karlovarského kraje Kasal.

Sbor bude do roku 2021 potřebovat 300 nových lidí. Po zkušenostech s Josefem by na Karlovarsku další šikovné cizince uvítali.