Přípravné ročníky pro budoucí prvňáky jsou žádané, některé školy musí děti dokonce odmítat

Zájem o přípravné třídy na základních školách se výrazně zvýšil. České televizi to potvrdila Asociace ředitelů základních škol i oslovení ředitelé škol. Poslední dva roky přijímaly školy do nultých ročníků jen děti s uznaným odkladem. Letos opět stačí jen stanovisko pedagogické poradny. Přípravné třídy se tak otevřely i předškolákům narozeným na podzim, kteří mají nástup do školy o rok posunutý kvůli věku. Někde byl zájem rodičů tak vysoký, že školy musely z kapacitních důvodů děti odmítnout.

„Letos už mohly být opět přijímány pětileté děti a počet okamžitě zase narostl,“ potvrzuje nárůst zájmu o přípravné třídy Michal Černý z Asociace ředitelů základních škol.

Od září 2017 přijímali ředitelé do přípravných tříd jen děti s uznaným odkladem školní docházky. Předškoláky narozené od září do prosince, kteří mívají takzvaný odklad věkem, zákon opomíjel. Teď se pravidla znovu mění.

„Přednostně se do přípravných tříd zařazují děti s odkladem povinné školní docházky, ale není to již podmínkou,“ upřesňuje změny mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Přesné počty přípravných tříd a dětí v nich zveřejní resort až začátkem školního roku.

K zápisům do prvních tříd letos přišlo přes 145 tisíc dětí, o odklad rodiče požádali u každého šestého. Tyto děti potom mohou zůstat v mateřské škole, nebo jít to nultého neboli přípravného ročníku.

Aby se děti nenudily

Základní škola Lyčkovo náměstí v pražském Karlíně má přípravné třídy dokonce dvě. „Jsou děti, kterým už školka nic nepřináší – pokud by nebyla opravdu jen třída předškoláků. Nemá smysl tlačit dítě do první třídy, když pro ni není zralé. Snažíme se zkrátka jít tou cestou, která je pro dítě schůdnější a přijatelnější,“ zdůvodňuje ředitel školy Jan Korda.

I proto, aby ulehčila školkám, otevírá nově přípravnou třídu například škola v Bohutíně. „Nápad otevřít přípravný ročník vzešel přímo od učitelů. Dají se tam ještě vyřešit nějaké vývojové problémy, v první třídě se děti hned učí číst a psát – měli jsme jedno takové, kterému to dělalo problém až do března, než se to vyřešilo,“ popisuje Barbora Bolcarovičová, ředitelka bohutínské základní školy.

„Letos jsme měli přeplněno. Tím, že se ty podmínky vrátily, tak jsme vlastně ani všechny děti nemohli přijmout. Třetí přípravnou třídu ale hlavně z kapacitních důvodů otvírat neplánujeme,“ doplňuje Korda.

„Zařazení dítěte do přípravné třídy může mít určitě významný vliv na jeho úspěšné začlenění do školního kolektivu a celého vzdělávacího procesu. Počet dětí v přípravných třídách je menší a tento fakt jim může spolu s více individuálním přístupem jenom pomoci,“ dodává Galina Jarolímková z Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4.