Klienty H-Systemu by měl odškodnit stát, říká Benešová. Podle ní je to výjimečná situace

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová doporučila premiéru Andreji Babišovi odškodnit část klientů H-Systemu pomocí mimořádného opatření vlády. Soud pravomocně rozhodl, že škodu má klientům nahradit zakladatel firmy Petr Smetka. Podle Benešové zákon neumožňuje, aby poškození dostali Smetkův zabavený areál v Rabyni.

„Já jsem bohužel nenašla právní prostředky, jak odškodnění odbavit, protože nebyli připuštěni jako poškození v adhezním řízení,“ uvedla ministryně s tím, že o věci informovala právničku Hanu Kordovou Marvanovou, nynější pražskou radní za STAN, která poškozeným klientům dlouhodobě pomáhá.

„Doporučila jsem panu premiérovi, že poslední možností je učinit nějaké mimořádné opatření vlády, které by bylo ovšem v součinnosti s ministerstvem financí,“ doplnila Benešová. Zdůraznila výjimečnost a jedinečnost kauzy, kvůli které by Babišův kabinet zasáhl. V současnosti už totiž jsou případné podobné případy legislativně ošetřeny, pravidla ale neplatí retrospektivně.

„Upozorňuji na to, že pokud se k tomuto přistoupí, budou to potom chtít všichni,“ řekla dále Benešová. S šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (ANO) by o odškodnění pro klienty H-Systemu mohla jednat už ve čtvrtek, hlavním tématem schůzky ale bude rozpočet pro resort spravedlnosti. „Budu se o tom bavit. A pokud bude nějaká možnost v rámci legislativy, tak ji určitě využijeme,“ potvrzuje Schillerová.

Sám Babiš bude případné vládní opatření s Kordovou Marvanovou řešit v pátek. I premiér naznačil, že zvláštní odškodnění od státu by nastavilo precedens. „Určitě ti lidi byli podvedeni a nějakým způsobem by si zasloužili, aby byli kompenzováni. Na druhé straně, slavíme třicet let od revoluce a lidí, kteří tady v minulosti byli podvedeni, jsou tisíce nebo možná statisíce,“ uvedl Babiš. Dodal, že rozhodnutí není na něm, ale na kolektivním orgánu vlády.

Pro ministryni spravedlnosti je podle jejích slov tímto krokem u jejího úřadu kauza ukončena. „Já jsem předala námět a teď musí paní doktorka (Kordová Marvanová) vyčíslit náklady. To předpokládám, že si vyříkají v pátek,“ zakončila Benešová.

Zabavený areál klientům připadnout nemůže

Kauza vytunelovaného H-Systemu vyvolala větší zájem politiků naposledy před rokem, když nejvyšší soud rozhodl o vystěhování klientů z domů v Horoměřicích. Část poškozených jednala s ministerstvem spravedlnosti o odškodnění a požadovala, aby okradeným klientům připadl rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady, který stát zabavil zakladateli firmy Petru Smetkovi. Benešová ale už v minulosti trvala na tom, že takové řešení není podle zákona možné.

Smetka před dvaceti lety ujišťoval klienty, že o finance nepřijdou. „Rozhodně popírám, že podnikání společnosti H-System je podvodné a že firma definitivně krachuje. Klienti o své peníze nepřijdou,“ tvrdil na podzim 1997. V současnosti s médii nekomunikuje.

Po lidech ze stavebního družstva Svatopluk, kteří si bydlení dostavěli svépomocí, navíc konkurzní správce vymáhá zpětně nájem ve výši 22 milionů korun. Družstvo Svatopluk se mělo k žalobě konkurzního správce o nájemné vyjádřit do poloviny srpna, samotnou žalobu by pak soud měl projednávat ještě na podzim.