Po koalici opozičních stran je poptávka, míní předseda STAN Vít Rakušan

Vít Rakušan věří spolupráci opozice (zdroj: ČT24)

Vznikne opoziční blok jako protiváha hnutí ANO a bude to jen varianta pro možné předčasné volby, nebo i pro ty řádné v roce 2021? „Současné mocenské duo Babiš–Zeman předčasné volby nechce,“ uvedl v pondělním Interview ČT24 předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan.

Jak on sám hodnotí úvahy o opozičním bloku, který by čelil dominanci hnutí ANO a byl by reakcí na dění na ulicích a náměstích? „Je tady volání po tom, aby vznikla taková politická síla, která bude reálnou konkurencí současné vládě,“ řekl v pořadu předseda hnutí Starostové a nezávislí.

„Úmyslně neříkám Andrejovi Babišovi, to je to zjednodušení, kterého právě chce dosáhnout, je to jednoduchý antibabiš, ale ono to tak není. Ono je to skutečně vymezení se proti tomu, že tato vláda v posledních letech předvádí politiku, která České republice nic nepřináší,“ dodal.

Podle něj je důležité „posbírat“ ty hlasy, které by za současné situace „propadly“ a byly přepočítány vítězi voleb. „Přepočet Dontovou metodou je neúprosný v tom, že vlastně dáváme darem obrovský počet našich hlasů vítězi, kterým v minulých volbách bylo hnutí ANO. Samozřejmě, že v případě nějaké předvolební koalice k takovýmto ztrátám hlasů nedochází a může tady vzniknout skutečně reálná politická síla, která by měla šanci Andreje Babiše porazit,“ uvedl.

Odmítl také, že by to ze strany STAN byla snaha vyhnout se propastné pětiprocentní hranici. „Nemyslím, že ze strany STAN je to nějaká snaha o to, abychom byli za každou cenu ve sněmovně, my si věříme i v samotném postupu,“ dodal.

„Hnutí ANO se předčasných voleb bojí“

Podle Rakušana je varianta bloku současných opozičních stran nasnadě především pro možné předčasné volby. „V případě předčasných voleb by tady byla snaha přijít s nějakým řešením, a to v docela krátkém čase, které by mělo šanci konkurovat současné vládní koalici i třeba v počtech získaných hlasů,“ řekl Rakušan s tím, že v případě řádného termínu parlamentních voleb v roce 2021 se budou jednotlivé strany soustředit na krajské a senátní volby, které jim předchází.

„Předčasné volby by byly výzvou, myslím, že v současné době se jich bojí více hnutí ANO, než opozice. Ta dává najevo, že je schopná nějaké dohody, čemuž třeba hnutí ANO dlouhodobě nevěřilo, bylo to vysmíváno a tady se ukazuje, je po tom poptávka v České republice, že může vzniknout taková síla, že hnutí ANO už nebude vládnout,“ dodal.

Podle Rakušana si ANO předčasné volby nepřeje. „Proto, že si vypočítali, že v tuto chvíli je pro mocenské duo Zeman–Babiš jednoznačně lepší, aby v nějaké konstelaci, ať už se sociální demokracií nebo bez ní, přetrvalo nadále,“ je přesvědčený lídr opoziční STAN.

„Pokud se udrží současná vládní koalice, budeme nadále spolupracovat v opozici a budeme se připravovat na řádné volby,“ dodal Rakušan.

Ne revoluce, raději evoluce

I kdyby se předčasné volby nekonaly, pro opoziční strany to prý konec sbližování neznamená. Podle Rakušana však koalice opozičních stran musí nejprve „sladit noty“, překonat silná ega politiků a mít důvěru lidí. „Je potřeba překonat jak silná ega, tak strach z toho, že to z nějakého důvodu nevyjde, nepovede se,“ řekl.

„Bude dobré si definovat témata, na kterých v opozici po ty dva zbývající roky budeme spolupracovat. Pokud se nám třeba povede prosadit ve sněmovně společně nějaké zákony a rozumné návrhy, tak se ukáže, že spolupráce funguje. Je mnohem jednodušší rozvíjet spolupráci evolučně než nějakým revolučním rozhodnutím v jeden konkrétní den,“ dodal Vít Rakušan v Interview ČT24.