Boj s ghetty a chudobou nebude spadat přímo pod premiéra. Převezme ho místní rozvoj

Agentura pro sociální začleňování bude od ledna příštího roku působit při ministerstvu pro místní rozvoj namísto současného Úřadu vlády. Její přesunutí na svém úterním jednání odsouhlasil kabinet. Unie a konfederace zaměstnavatelských svazů se změnou nesouhlasí, nepřipadá jim koncepční a bojí se seškrtání agendy.

Agentura pro sociální začleňování funguje jedenáct let a je jedním z odborů Úřadu vlády. Obcím má pomáhat zvládnout problémy s ghetty či chudobou; zaměřuje se na bydlení, zaměstnávání, vzdělávání, sociální práci či zdravotní péči. Podílela se mimo jiné na úpravě oddlužení a stála i za kampaní proti nenávisti Hate Free.

Podle výroční zprávy loni agentura hospodařila s více než 144 miliony a spolupracovala se 140 radnicemi, na jejichž území byla víc než třetina chudinských lokalit v Česku s víc než polovinou vyloučených obyvatel.

Svazy se bojí destrukce

Podle aktuálního plánu kabinetu Andreje Babiše (ANO) by ovšem měla agentura jako vládní odbor zaniknout a vzniknout naopak jako odbor ministerstva pro místní rozvoj vedeného v současnosti Klárou Dostálovou, které rovněž spadá do kompetence hnutí ANO. Změnu vláda vysvětluje „vhodností ukotvení agendy sociálního začleňování do kontextu regionálního rozvoje“.

Místa a peníze na platy i provoz se mají jen převést z rozpočtu Strakovy akademie do rozpočtu resortu. Přesun agentury již kritizovala Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Unie zaměstnavatelských svazů. Podle nich to „destruuje a determinuje“ agendu, která už prý nebude nadresortní, a dá se očekávat její seškrtání.

Genderová témata i boj s drogami bez přesunu

Sekci vedla do března tehdejší náměstkyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková. Novou zmocněnkyní kabinet začátkem května jmenoval poslankyni ANO Helenu Válkovou. Pozice náměstka je neobsazená.

Už dřív se mluvilo o tom, že by se stejně jako agentura mohl z úřadu přestěhovat i odbor rovnosti žen a mužů (v minulosti byl na ministerstvu práce). O přesunu se debatovalo také u odboru protidrogové politiky. Od záměru úřad po kritice expertů ustoupil.