Ve věku 79 let zemřel dlouholetý místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera

V noci na úterý zemřel bývalý dlouholetý místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Bylo mu 79 let, ve funkci byl v letech 1993 až 2010. O Kučerovi se hodně mluvilo v souvislosti s trestní kauzou expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Patřil také mezi ty, které současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) označila za justiční mafii.

Pavel Kučera začal svou kariéru v justici u Okresního soudu v Kladně, kam nastoupil v roce 1972. Později přešel ke Krajskému soudu v Praze. Specializoval se na trestní právo.

Od února 1990 do dubna 1991 byl Kučera zástupcem vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla. V květnu 1991 se pak stal soudcem Nejvyššího soudu ČSFR, kde vedl trestní kolegium. Po vzniku samostatné České republiky přešel do funkce místopředsedy Nejvyššího soudu ČR.

V médiích se o něm hodně mluvilo v souvislosti s trestní kauzou expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Podle tisku se Kučera opakovaně setkal se šéfkou státních zástupců, kteří měli kauzu na starosti, a naznačoval, že by bylo možné vyšetřování zdržet. Na jednom ze setkání údajně pronesl větu: „Nezávislost justice musí jít stranou, když hrozí pád vlády.“ Kučera ale později tvrdil, že nic takového neřekl.

Kučera také patřil mezi lidi, kteří po bývalé nejvyšší státní zástupkyni a nynější ministryni spravedlnosti Marii Benešové požadovali omluvu za to, že je v souvislosti s vyšetřováním Čunkovy kauzy označila za justiční mafii. Kauza skončila smírem.

Ministr Pospíšil chtěl Kučeru kvůli kauze Čunek odvolat

Z Nejvyššího soudu Kučera v roce 2010 odcházel za komplikovaných okolností. Pražský vrchní soud jej na základě kárné žaloby podané tehdejší předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou zbavil funkce soudce. Důvodem bylo právě ovlivňování Čunkovy kauzy.

Kučera se proti verdiktu odvolal, což mělo odkladný účinek. Začátkem listopadu 2010 pak tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil Kučeru kvůli kárnému řízení dočasně zprostil výkonu funkce soudce, Kučera ale krátce poté udělal nečekaný protitah a sám rezignoval, čímž Pospíšilův krok pozbyl platnosti a skončilo také odvolací kárné řízení. Po několika měsících odešel Kučera do penze s čistým štítem. Kvůli věku by tak jako tak musel skončit.

V prosinci 2010 tehdejší prezident Václav Klaus jmenoval Kučerovým nástupcem Romana Fialu, který funkci zastává dodnes. Kučera se po odložení taláru vrátil k advokacii.