Policejní HAD obtočil restaurace i obchody, hledá nezletilé opilce

Začala celostátní série kontrol prodeje alkoholu dětem a dodržování zákazu hazardního hraní nezletilých (zdroj: ČT24)

V restauracích, barech, na diskotékách ale i v parcích začali policisté s koncem školního roku kontrolovat nezletilé, zda nepijí alkohol nebo v sobě nemají drogy. V pátek večer našli například mladíka s 1,35 promile. Preventivní akce HAD má pokračovat až do konce roku, kromě samotných mladistvých se policie s pomocí figurantů zaměří i na to, zda někdo lidem mladším 18 let nenalévá.

Když v Praze vyrazily v pátek po vysvědčení do barů a restaurací kontroly, vypadalo to jako menší procesí. Policisté s sebou přivedli i hasiče a hygieniky, kteří kontrolovali například hasicí přístroje, zatímco policie zjišťovala hlavně to, zda v podnicích nejsou mladiství opilci. A nehledali je dlouho.

„V jedné z provozoven jsme narazili na dva sedmnáctileté, kteří byli pod vlivem alkoholu. Oba skončili na policejním oddělení, kde si je vyzvednou jejich zákonní zástupci,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

V Mostě začala kontrola v parku, kde po hodině narazili policisté na sedmnáctiletého mladíka, který měl pozitivní test na marihuanu. Pak vyrazili k první restauraci, před kterou na ně čekal silně opilý patnáctiletý chlapec. Měl v krvi 1,35 promile alkoholu.

„Vzhledem k jeho věku by to podle mých zkušeností mohlo být pět, šest velkých piv,“ odhadl policista Martin Kovács.

Problém s policií kvůli pití ale nemají jen mladiství, nýbrž i ti, kdo jim nalévají. Policie se při svých kontrolách zaměřila kromě restaurací také na supermarkety.  „Pokud mají některé řetězce jako prioritu rychlé odbavení zákazníků a krátké fronty u pokladen a prodavačky jsou dle toho i hodnoceny, už se pak nechtějí zastavovat nad kontrolou věku kupujících,“ poukázala Renata Povolná z Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Ke kontrolám v restauracích a barech používá policie ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí také nezletilé figuranty. „Kontroly s figuranty jsou velmi efektivní. Za celý loňský rok bylo provedeno s mladistvými figuranty 519 kontrol na prodej alkoholu a ve 283 případech bylo zjištěno porušení zákona, tedy alkohol byl dětem prodán. Figuranti ve věku 15 a 16 let přitom neměli problém si koupit ani tzv. tvrdý alkohol,“ poznamenal mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Kontroly v rámci akce HAD (tj. Hazard, alkohol a děti) probíhají i v hernách, kde policie zjišťuje, zda nezletilí nehrají na automatech. Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že zkušenost s hazardními hrami má každý čtvrtý šestnáctiletý. Podle Renaty Povolné jde ale hlavně o on-line hazard.