Česká republika tropická. Vedro vyvrcholí ve středu, teplota může překročit 37 stupňů Celsia

Studio 6: Úterní a středeční počasí bude horké (zdroj: ČT24)

Česká republika zažívá tropy, nebe je bez mraků a teploty stoupají velmi vysoko. Úterní očekávaná maxima okolo 34 stupňů Celsia budou ve středu zřejmě ještě překonána. Meteorologové očekávají, že teplota by na některých místech mohla překročit 37 stupňů. Pro téměř celé území republiky je proto na středu v platnosti výstraha pro velmi vysoké teploty s vysokým stupněm nebezpečí.

Lidé po celé republice se v úterý probudili do jasného a teplého rána. Slunce začalo hnát teplotu vzhůru, podle meteoroložky ČT Barbory Tobolové by teploměry měly odpoledne ukazovat až 34 stupňů Celsia, nejpravděpodobněji v jihozápadní polovině Čech.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Všude od odpoledne platí výstraha před vysokými teplotami s nízkým stupněm nebezpečí, neboť teploty nad 31 stupňů se očekávají na celém území s výjimkou hor.

Středa: Možná přes 37 stupňů

Výstraha
Zdroj: ČT24

Středa bude ještě teplejší. Pro většinu území je v platnosti výstraha pro velmi vysoké teploty s vysokým stupněm nebezpečí, tedy překračující 34 stupňů Celsia. Jen pro část Vysočiny, severovýchod Moravy a Slezsko je na středu v platnosti nižší stupeň výstrahy, tedy stejný jako v úterý.

„Maximální teploty očekáváme v rozmezí mezi 33 a 37 stupni,“ informovala Tobolová. „Není vyloučeno, že ve středu může být v některých oblastech ještě o něco málo tepleji, nejspíše ve středních a jižních Čechách nebo na severozápadě území,“ dodala meteoroložka.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek by přes Česko měla postupovat studená fronta, s sebou by mohla od západu přinést oblačnost, možná i přeháňky či bouřky. „Riziko výskytu vysokých teplot se přechodně sníží,“ přiblížila Tobolová s tím, že nad 31 stupňů by mělo být jen na jihu a jihovýchodě Moravy.