Kraus obžalovaný v kauze Mostecké uhelné žádá Švýcary o přerušení trestu, chce se hájit v Praze

Události: Kraus žádá Švýcary o přerušení trestu (zdroj: ČT24)

Obžalovaný v kauze údajného podvodu při prodeji Mostecké uhelné společnosti Petr Kraus žádá švýcarskou justici o přerušení trestu. Řekl to České televizi v exkluzivním rozhovoru ze švýcarské věznice, kde si odpykává šestnáctiměsíční trest kvůli stejné kauze. Podnikatel se chce ale účastnit projednávání případu před soudem v Praze.

Petr Kraus se od května nachází ve věznici ve Fribourgu, kam ho švýcarská policie odvezla po zatčení na letišti v Ženevě, když byl na cestě za svým advokátem: „Z mého pohledu reagovala švýcarská justice naprosto nepochopitelně a současně neadekvátně. K mému zatčení nebyl žádný důvod. Stačilo mě úplně normálně vyzvat k nástupu výkonu trestu a já bych v takovém případě velmi pravděpodobně stejně jako pan Koláček požádal o odklad nástupu výkonu trestu tak, abych se mohl účastnit hlavního líčení v Čechách,“ uvedl Kraus v telefonickém rozhovoru s redaktorem ČT Jiřím Hynkem.  

Krausův švýcarský rozsudek je sice pravomocný, přesto ale podnikatel tvrdí, že pro jeho zatčení nebyl důvod. „Prostě mě neobeslali. V rámci své úřední arogance mě rovnou vyznačili do databáze uprchlíků už někdy loni. To nikdo nevěděl. Já bych samozřejmě požádal o to, co Koláček. Kdyby mi to neschválili, tak bych nastoupil k výkonu trestu nějakým normálním způsobem,“ tvrdí Kraus.

Také Koláček byl už ve Švýcarsku odsouzen a měl by nastoupit do tamního vězení. Na rozdíl od Krause však dostal odklad a může být u českého soudu: „Je mi to velmi líto, abych pravdu řekl, modlím se za něj a věřím, že ten šok, který musí prožívat, nějak zvládne,“ komentuje Krausovu situaci.

„Nepochopitelné, diskriminační,“ kritizuje švýcarské rozhodnutí

Kraus postup švýcarské justice kritizuje: „Z mého pohledu to bylo velmi nefér. Protože v tuhle chvíli mi to brání v účasti při obhajobě v rámci českého hlavního líčení. A současně to vnímám velmi diskriminačně, protože proč je možné, že panu Koláčkovi to povoleno bylo a mně ne. Je to naprosto nepochopitelné, netransparentní švýcarské rozhodnutí.“

Také Krausův advokát už minulý týden požádal  o přerušení výkonu trestu tak, aby se mohl účastnit českého hlavního líčení. Žádost teď posuzují odpovědné švýcarské ográny.  

Stejně jako ve Švýcarsku i před soudem v Praze čelí bývalí uhlobaroni obžalobě z podvodu při ovládnutí dolů Mostecké uhelné společnosti. „Vymysleli a postupnými kroky realizovali plán, jehož cílem bylo ovládnout společnost MUS za její vlastní finanční prostředky,“ shrnul údajný podvod státní zástupce Radek Bartoš.

Pražský městský soud může stíhání zastavit

V případě úspěchu u českého soudu chce Petr Kraus požádat o obnovu procesu ve Švýcarsku. Jenže pražský městský soud může jeho stíhání zastavit. „Soudkyně bude zjišťovat, zda se nejedná o stejný skutek, za který si odpykává výkon trestu ve Švýcarsku,“ upozornila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

S tím však Kraus nesouhlasí, „To celé, co se teď stalo, je pro mě velmi nefér v tom, že mi to může zabránit v obhajobě v rámci českého hlavního líčení. Protože zásada netrestat někoho dvakrát za jeden skutek určitě není myšlena tak, aby pomáhala obžalobě umlčet účastníky hlavního líčení. Ta zásada je myšlena na ochranu lidí, aby nebyli trestáni dvakrát,“ tvrdí Kraus.  

Podle něj nebyl soud ve Švýcarsku spravedlivý, proto má jedinou šanci se bránit u českého soudu: „To znamená, že ta zásada by neměla být v tomto případě, pokud by měl být soud se mnou spravedlivý, vůbec použita,“ dodal Kraus.  

Spis ke kauze Mostecké uhelné společnosti má několik tisíc stran a většina důkazů ještě nebyla provedena, nedá se tak předpokládat, že by kauza před českým soudem skončila do konce roku.

Ve Švýcarsku padly tresty za podvody i praní špinavých peněz

Ve Švýcarsku padly prvoinstanční rozsudky už v roce 2013: tamní justice uznala Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause vinnými z praní špinavých peněz a podvodů. Soud jim uložil nepodmíněné tresty vězení v rozmezí 16 až 52 měsíců. 

V případě Koláčka a Krause už jde o pravomocné tresty, protože v roce 2017 spolkový soud ve Švýcarsku zamítl jejich odvolání.  

Oznámil také, že v případě Oldřicha Klimeckého, Jiřího Diviše a Marka Čmejly musí o trestu znovu rozhodnout Federální trestní soud v Bellinzoně. Ten pak na konci roku 2018 zmírnil  třem českým podnikatelům tresty v řádu měsíců. Marek Čmejla nově dostal trest 46 měsíců odnětí svobody. Jiří Diviš má jít do vězení na 41 měsíců a Oldřich Klimecký si vyslechl verdikt 36 měsíců odnětí svobody, přičemž jen 18 měsíců je nepodmíněný trest.