Exšéf vojenské kanceláře prezidenta Pilc podal žalobu kvůli odebrání prověrky. Chce přes 300 tisíc

Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc podal na stát žalobu kvůli odebrání bezpečnostní prověrky. Za ušlý služební plat chce doplatit 329 tisíc korun, které mu úřady odmítly vyplatit. Požadovat bude také odškodnění za nemajetkovou újmu. Informaci ČT potvrdil advokát bývalého generála Daniel Volák. Kvůli odebrání prověrky Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) se v roce 2016 Pilc obrátil na soud. Ten loni definitivně vyhrál. Zrušení jeho prověrky bylo podle verdiktu nezákonné.

„S ohledem na skutečnost, že jak Ministerstvo obrany ČR, tak i Národní bezpečnostní úřad odmítly dobrovolně zaplatit náhradu za ušlý služební plat, podali jsme dne 22. května žalobu k příslušnému soudu o zaplacení 329 tisíc korun, přičemž v tomto řízení budeme požadovat úroky z prodlení ve výši 9 % ročně a náhradu nákladů řízení,“ uvedl Pilcův advokát Daniel Volák.

Kromě toho bude bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc požadovat také odškodnění za nemajetkovou újmu, částku ale ještě vyčíslenou nemá. Celkem by ale v rámci odškodnění podle svého dřívějšího vyjádření chtěl vysoudit přes milion korun.

Úřad zatím prověrku neobnovil

Pilc o nejpřísnější bezpečnostní prověrku přišel v listopadu 2015. Podle médií mohly za jeho případem stát spory ve Vojenském zpravodajství. Pilc v aféře kolem Jany Nagyové (nyní Nečasové) svědčil v neprospěch svých bývalých kolegů z armádního zpravodajství.

Prezident Miloš Zeman v prosinci 2015 řekl, že Pilc bude muset ve funkci skončit, protože prověrku na rozdíl od kancléře Vratislava Mynáře, kterému se ji nepodařilo v minulosti získat, pro svou práci potřebuje. Pilc nakonec v dubnu 2016 na svou funkci sám rezignoval. Postup NBÚ ale považoval za nezákonný, proti odebrání prověrky se bránil rozkladem k řediteli NBÚ i správní žalobou u soudu.

Loni se ho definitivně zastal Městský soud v Praze. Zrušil rozhodnutí NBÚ o odebrání prověrky, bylo podle verdiktu neoprávněné. Soud zároveň nařídil, že NBÚ musí věc znovu projednat, což by podle Voláka mělo vést k vydání bezpečnostní prověrky. O jejím vydání ale NBÚ dosud nerozhodl.

Podle hradního kancléře Mynáře by se měl Pilc vrátit do funkce na Hradě k 1. lednu 2020. Potvrdil to loni v prosinci serveru iRozhlas.cz. Vystřídat by tak měl současného náčelníka Jana Kašeho, kterému skončí mandát. Podle Mynáře ale musí Pilc splnit všechny zákonné podmínky, mezi které patří i bezpečnostní prověrka.

Prostřednictvím náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže.