Další změna ve vládě. Brabce na pozici vicepremiéra nahradí Schillerová a Havlíček

UDÁLOSTI: Ve funkci vicepremiéra končí Richard Brabec, novými místopředsedy kabinetu se stávají Karel Havlíček a Alena Schillerová (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se rozhodl pro změnu na pozici vicepremiéra. Místo ministra pro životní prostředí Richarda Brabce (ANO) ji budou zastávat ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a nováček ve vládě šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Prezident Miloš Zeman už podepsal jmenování Schillerové a Havlíčka vicepremiéry k 30. dubnu.

„Navrhuji dva posty vicepremiérů. Pro ekonomiku a finance bude paní Schillerová a pro hospodářství by měl být pan Havlíček. Pan Brabec jsme se domluvili, že se s tím ztotožnil,“ řekl premiér Andrej Babiš České televizi. Richard Brabec uvedl, že byl s Babišem od počátku domluven, že bude místopředsedou vlády jen dočasně. Vicepremiérem se stal již v Sobotkově vládě poté, co tehdejší premiér odvolal z kabinetu Babiše, jenž byl do té doby vicepremiérem. Post pak Brabcovi zůstal i v obou Babišových vládách.

Včetně ministra vnitra a prvního místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD) tak bude mít menšinový kabinet nově tři vicepremiéry, z toho dva za ANO. Poměry ve vládě by se tím ale neměly změnit, protože vicepremiéři nemají silnější hlas. Hamáček je se změnou smířen. „Z mého pohledu jde o to, aby nedocházelo k vychýlení rovnováhy ve vládě, kde stále platí deset ministrů za hnutí ANO a pět ministrů za sociální demokracii. Jestli bude někdo z ministrů vicepremiérem, to je čistě technická věc,“ ujistil.

Rozhodnutí Babiš vysvětlil potřebou reagovat na změny ve struktuře hospodářství. „Ministerstvo průmyslu a obchodu kdysi zahrnovalo i dopravu a MMR. Proto si myslím, že ekonomická ministerstva jako MPO, MMR, doprava mají strašně moc společného, hlavně chtějí investovat,“ řekl.

Alena Schillerová dala najevo, že by chtěla v nové funkci koordinovat spolupráci ekonomických ministrů. „Já jsem slýchala z minula od svých kolegů, kteří tady dělají roky a zažili řadu mých předchůdců, že se ekonomičtí ministři scházeli a projednávali ekonomická témata,“ poznamenala Alena Schillerová.

Podle KSČM rozumná změna, opozice je kritická

Jiří Dolejš z KSČM, která podporuje vládu, považuje zdůraznění rolí ministryně financí a ministra průmyslu a obchodu za rozumné. „Druhá polovina volebního období míří do horších časů, takže koordinace aktivit ekonomických ministrů a například i národního plánu reforem by si zasloužila vlastního vicepremiéra,“ míní.

U opozice ale plány na lepší spolupráci ekonomických ministrů nenacházejí sluchu. „Ať bude pan Havlíček koordinovat cokoli, máme tu komunisty a socialisty, kteří chtějí víc a víc utrácet, víc a víc projídat budoucnost na úkor toho, aby investovali. To nezvrátí žádný vicepremiér,“ uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Richard Brabec, který zůstává ministrem životního prostředí, se naopak chce více soustředit na boj se suchem. „Největším problémem je sucho a mohu všechny ujistit, že tato změna je jen formální a nebude mít žádný dopad na kroky, které musí česká vláda realizovat v této oblasti,“ sdělil.

Jmenování nových vicepremiérů půjde v úterý ruku v ruce s větší rekonstrukcí vlády. Skončí v ní hned tři ministři za ANO, které nahradí jiní. Karel Havlíček teprve tehdy vstoupí do vlády, kde nahradí na ministerstvu průmyslu a obchodu Martu Novákovou. Zároveň skončí Dan Ťok, místo kterého bude dohlížet na dopravu Vladimír Kremlík a Jana Kněžínka vystřídá v čele resortu spravedlnosti Marie Benešová.