Sucho se stupňuje a voda dochází. Situace je výjimečná, varuje ředitel ČHMÚ

Události, komentáře: Nebezpečné sucho přišlo dřív (zdroj: ČT24)

Zemědělci, odborníci i politici se shodují, že panující sucho, které už postihlo téměř celé Česko, je velmi vážný problém. Kapacita vodních zdrojů začíná být podle ministerstva zemědělství vyčerpána. Období sucha sice v minulosti přicházela opakovaně, současná situace se od nich ale liší délkou trvání i vyššími teplotami, varuje ředitel ČHMÚ Mark Rieder, který byl hostem pořadu Události, komentáře.

„Toto sucho se liší od těch historických ve dvou základních věcech. První je ta, že historická sucha nebyla delší než tříletá. Bude-li letošní rok suchý, pak to bude již šestý rok. Druhý velký rozdíl je v tom, že to sucho na rozdíl od historických je doprovázeno významně vyššími teplotami, než tomu bylo v minulosti,“ uvedl Mark Rieder.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) minulý týden upozornil, že hladina podzemních vod je silně pod normálem a vodárenské zdroje z mělké podzemní vody jsou ohroženy. Návrat do dlouhodobého normálu může trvat i několik let.

„Problém je opravdu velice vážný. Bohužel spousta lidí si to úplně neuvědomuje, protože jim pořád teče voda z kohoutku. Ale jsou tady stovky obcí, kam se voda musí dovážet. Především to sucho není záležitost jednoho roku, ale je to důsledek probíhající klimatické změny,“ komentuje situaci bývalý ministr zemědělství a člen zemědělského výboru sněmovny Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly je třeba podporovat zadržování vody v krajině pomocí malých nádrží, ale zároveň vytvářet rezervy pro zásobování pitnou vodou.

„Nemůžeme zůstat pouze u opatření, která nám pomohou zadržovat vodu v krajině, ale jak už tady zaznělo, máme problémy se zásobováním obyvatel pitnou vodou. Jsou obce, kam je třeba vodu dovážet. Lokální zdroje už jsou devastované. Musíme tedy ruku v ruce vytvářet dostatečnou akumulaci, a to formou přehrad, vodních děl,“ uvedl Kubala.

Zemědělci jsou stále pesimističtější

Zemědělci, kteří jsou zároveň reportéry vědeckého projektu InterSucho, začínají být ve svých krátkých zprávách velmi pesimističtí. Na většině území republiky kvůli extrémnímu nedostatku srážek za posledních pět týdnů plodiny nevzcházejí nebo zasychají, neroste ani tráva či vojtěška. 

Hlavní vegetační sezona je přitom teprve na začátku. Dva nejhorší stupně sucha ze šesti, tedy výjimečné a extrémní, se uplynulou neděli rozšířily již na třetinu území republiky. Proti loňsku přišlo sucho o měsíc dříve.

Alespoň nejmírnějším stupněm sucha je aktuálně postiženo 99 procent území České republiky. Příznivější situace, tedy počínající či mírné sucho, je pouze jihozápadně od Prahy a na velice malých územích jižních Čech či jižní Moravy. Naopak nejhorší situace je na střední a jižní Moravě, v části Moravskoslezského kraje, v Polabí a Poohří.