Za přepadení banky v Příbrami a držení rukojmích nebude muž stíhán. Byl nepříčetný

Stíhání muže, který loni koncem prosince přepadl banku v Příbrami a zajal v ní rukojmí, bylo zastaveno. Muž nebyl pro nepříčetnost v době činu trestně odpovědný, oznámil policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Pachatel při vstupu do pobočky Unicredit Bank vystřelil do stropu. V budově držel devět rukojmí – dva zaměstnance banky a sedm klientů. Muže později zadrželi policisté, nikomu se nic nestalo. Za zločin braní rukojmí hrozilo obviněnému až 12 let vězení.

„Usnesením krajského státního zástupce bylo v dané věci zastaveno trestní stíhání, obviněný nebyl v době činu pro nepříčetnost trestně odpovědný,“ uvedl policejní mluvčí.

Pachatel jednoho klienta banky propustil ještě před příjezdem zásahové jednotky. Po necelých třech hodinách do banky vnikli příslušníci Útvaru rychlého nasazení a muže zadrželi. Rukojmí byli v pořádku, nikdo nebyl zraněn.

Muž se podle dřívějších informací k akci uchýlil, protože chtěl podat trestní oznámení prostřednictvím médií. Banku si asi vybral náhodně. Soud ho poslal do vazby, aby se nemohl vyhýbat trestnímu řízení ani trestnou činnost opakovat.