Babiš si dosazuje do dozorčích rad své lidi, zlobí se lidovci i opozice

Praha – Lidovci chtějí koaliční jednání kvůli posledním krokům ministra financí Andreje Babiše. Vadí jim, že včera večer prosadil změny v dozorčích radách některých státních společností – v ČEZu, Čepru, Meru a Českém Aeroholdingu. Lidovci i zástupci opozice míní, že dozorčí rady nyní ovládli lidé blízcí Babišovu hnutí ANO. Šéf státní kasy to odmítá.

Z úst opozice padala dnes na adresu hnutí ANO tvrdá nařčení. „Chovají se ve státních firmách jako na dobytém území,“ prohlásil místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Tady se ukazuje ten obrovský střet zájmů, který má ministr financí a majitel společnosti Agrofert v jedné osobě,“ podotkl místopředseda TOP 09 a exšéf ministerstva financí Miroslav Kalousek.

Až se bude konat příští jednání dozorčích rad společností Mero a Čepro, jejich členové se budou muset dost možná nějakou chvíli navzájem představovat. Nově nebudou mít tyto dozorčí rady osm, ale jen pět členů. Čtyři z nich pak budou úplně noví.

Podle opozice si Babiš dosazuje do státních firem své lidi (zdroj: ČT24)

Největší emoce ovšem vyvolávají změny v dozorčí radě společnosti ČEZ. Z původních osmi zástupců státu si své místo zachoval pouze jeden jediný – Václav Pačes. Na něm podle slov Andreje Babiše trval sám premiér Bohuslav Sobotka. Z původní sestavy orgánu, který má za úkol prosazovat v ČEZu zájmy státu, však kromě něj zůstali jen ti lidé, na které ministerstvo nemůže, tedy zástupci zaměstnanců. „My jsme už předem deklarovali, že dozorčí rady státních firem budeme skládat podle toho, aby v nich seděli odborníci,“ upozornil Babiš.

Do dozorčí rady ČEZu se ale mimo jiné dostanou například dva muži, kteří měli na starosti energetický program hnutí ANO - Jiří Tyc a Lubomír Charvát. Kromě nich také první náměstek Andreje Babiše na ministerstvu financí - Lukáš Wagenknecht. A rovněž první náměstek ministra obrany, který také pochází z hnutí ANO - Jiří Borovec.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek věří, že se celá věc bude řešit na koaliční radě. „Já nevidím důvod k nějakým kompromisům. Tihle lidé prošli výborem pro personální nominace a je moje pravomoc je jmenovat,“ řekl k tomu Babiš. Rozhodnout by měl v tomto sporu premiér, který se ale zatím k celému sporu odmítl vyjádřit.