Zlínští se bouří proti rehabilitačním bytům pro duševně nemocné

Ve Zlíně vznikla petice proti výstavbě bytů sociální rehabilitace, které mají vzniknout v městské části Letná. Žít by v nich měli lidé s duševní nemocí. Upozornil na to Český rozhlas, podle kterého je na petici již 500 podpisů.

Nový dům s byty sociální rehabilitace má vzniknout v ulici Bratří Sousedíků. „Největší hnací motor, proč to tady lidem vadí, je ten strach. To tady opravdu je. Lidi se bojí, není to nic, co by člověk chtěl mít před svým domem, kde vychovává děti,“ řekl rozhlasu jeden z iniciátorů petice proti rehabilitačním bytům Ondřej Slováček.

Sociální rehabilitaci definuje zákon jako „soubor specifických činností směřujících k dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických schopností a dovedností, posilováním návyků a nácvikem výkonu běžných, pro samostatný život nezbytných činností“. Určené mohou být například obětem trestných činů či domácího násilí nebo rodinám s dětmi, které se ocitly v problémech, ve Zlíně by v nich ale měli bydlet lidé s duševní nemocí. Zlínský deník již dříve uvedl, že půjde o lidi pravidelně užívající léky, kteří se budou učit běžně žít a platit nájem.

Odpůrci stavby argumentují kromě obavy ze samotných obyvatel nových bytů také tím, že s nimi vedení města nekomunikuje. Obávají se i průběhu stavby samotné – Letná podle nich není místem, kam by měla vjíždět stavební technika.

K debatě o bytech sociální rehabilitace s vedením města ale dojde. Jednak ve středu po Velikonocích bude zastupitelstvo schvalovat vyčlenění peněz na stavbu, jednak se čtyři dny poté uskuteční veřejná debata.

Podobná petice se v Česku objevila v krátké době již podruhé. Obyvatelé Svitávky na Blanensku protestovali proti tomu, aby měli postižené sousedy – v městysu mělo vzniknout chráněné bydlení. „Chcete po mně, abych se celý život díval na postižené,“ zněl jeden z argumentů proti stavbě. Odpůrci chráněných bytů pro mentálně postižené lidi uspěli, byty se ve Svitávce stavět nebudou.

„Chcete po mně, abych se celý život díval na postižené,“ argumentovali ve Svitávce proti chráněnému bydlení (zdroj: ČT24)