Průměrný plat učitele vloni vzrostl o 11 procent na 35 tisíc. Plaga chystá masivní navyšování

Události: Průměrný plat učitele vzrostl na 35 tisíc (zdroj: ČT24)

Ministr školství Robert Plaga (ANO) na tiskové konferenci sdělil, že v roce 2018 učitelům stoupnul průměrný plat téměř o 11 procent na 35 tisíc korun. Obdobné procentuální navýšení se týká i nepedagogických pracovníků, kteří vloni v průměru brali 20 tisíc. Ministr Plaga informoval, že pro další roky chystá „masivní navyšování“, aby na konci roku 2021 pobírali učitelé v průměru přes 45 tisíc.

Ministr školství představil data, která resort získal od ředitelů škol. Ukazují, že průměrný plat učitele v roce 2018 činil 35 089 korun, což je nárůst o 10,9 procenta oproti předchozímu roku. Nepedagogičtí zaměstnanci ve školství vloni brali v průměru 20 078, což je o 11, 8 procenta více než v roce 2017.

Průměrná hrubá mzda v Česku vloni stoupla o 8,1 procenta na 31 885 korun měsíčně.

Růst platu učitelů
Zdroj: MŠMT

Plaga upozornil na zrychlující nárůst platů učitelů. Jestliže v roce 2018 činil nárůst téměř 11 procent, v roce 2017 to bylo 7,3 procenta a o rok dříve 5,4 procenta. „Z toho je vidět dynamika,“ pochvaluje si ministr, který soudí, že více peněz pro učitele učiní české školství „atraktivnějším“. 

Trend chce Plaga udržet i v následujících letech. „Předpokládáme, že v roce 2019 dojde k patnáctiprocentnímu nárůstu mzdových prostředků, které školy mají k dispozici,“ řekl ministr s tím, že by chtěl peníze v budoucnu rozdělovat rovným dílem do tarifní a netarifní části odměn, aby učitelům zajistil jistotu a zároveň umožnil ředitelům přidat těm, kdo mají dobré výsledky.

S tímto rozdělením nesouhlasí odboráři, kteří usilují o to, aby šlo více peněz do pevných tarifů. Předseda školských odborů František Dobšík řekl, že ředitelé v současnosti rozdělují peníze na odměny až na konci roku, místo aby jimi motivovali průběžně během roku. Upozornil také, že nástupní plat pedagoga je stále velmi nízký. Pohybuje se kolem 25 tisíc korun měsíčně, což podle něj od učitelské profese odrazuje řadu mladých lidí.

Tisková konference k platům učitelů (zdroj: ČT24)

Masivní navyšování

Pro roky 2020 a 2021 Plaga slíbil „masivní navyšování“. Ubezpečil, že kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) hodlá splnit vládní závazek, podle nějž do konce roku 2021 bude průměrný plat učitele činit více než 45 tisíc. O tom Plagu ujistila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Splnění závazku předpokládá, že vláda v letech 2020 a 2021 najde pro učitele 22 až 23 miliard. Pak by průměrně brali 150 procent úrovně roku 2017, jak stojí v programovém prohlášení. To má platit i pro nepedagogické pracovníky. „Konkrétní rozložení do dvou let bude předmětem jednání v rámci rozpočtového vyjednávání,“ uvedl ministr.