Česko uspělo ve sporu o skladování nafty. Nemusí platit miliony správci Viktoriagruppe

Události: Soud řeší rozhodnutí šéfů státních rezerv Páleníka a Perutky (zdroj: ČT24)

Stát uspěl ve sporu s insolvenčním správcem společnosti Viktoriagruppe o zhruba 75,3 milionu korun. Insolvenční správce požadoval peníze za to, že Česko skladovalo v německém Kraillingu naftu údajně pod cenou. Proto se domáhal doplacení rozdílu. Žaloba byla Obvodním soudem pro Prahu 5 zamítnuta v celém rozsahu, následně verdikt potvrdil Městský soud v Praze. Rozhodnutí soudu je pravomocné. V pondělí rovněž začalo projednávání případu někdejších předsedů Správy státních hmotných rezerv (SSHR), kteří rozhodovali o pronájmu prázdné nádrže v centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi.

Insolvenční správce Viktoriagruppe podal v roce 2016 u Obvodního soudu pro Prahu 5 žalobu proti Správě státních hmotných rezerv, ve které se domáhal vydání bezdůvodného obohacení zhruba za dva miliony eur (51,6 milionu korun). K této částce postupně přibyly úroky z prodlení.

Podle insolvenčního správce byla smlouva o ochraňování státních hmotných rezerv neplatná. Soud ale jeho žalobu zamítl. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) to přivítal.

„Jedná se o významný úspěch úřadu ve sporu s mezinárodním přesahem. Právě výsledky právních zástupců ÚZSVM jsou důvodem, proč by nám měly i ostatní organizační složky státu předávat své majetkové soudní spory. Máme dlouhodobě úspěšnost přes 90 procent,“ uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

ÚZSVM zastupuje v tuzemských sporech sám sebe i ostatní organizační složky státu vlastními zaměstnanci. Úřad loni uzavřel 1391 dohod o zastupování ostatních státních institucí. Od roku 2014 uzavřel úřad 5325 takových dohod. Loni tak právní zástupci úřadu uspěli ve sporech zhruba o 60 miliard korun. 

Správa státních hmotných rezerv platila za skladování nafty v bavorském Kraillingu zhruba dva miliony korun měsíčně. K naftě v Bavorsku se Česká republika po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe v roce 2014 nemohla skoro dva roky dostat. Transport nafty začal v říjnu 2016, poslední vlak přijel zpět do Česka v listopadu 2017. Doprava stála 47 až 48 milionů korun. 

Soud začal projednávat větev s někdejšími šéfy správy rezerv

V pondělí zároveň začal pražský městský soud projednávat část kauzy Viktoriagruppe. V té je obžalován bývalý šéf SSHR Tomáš Perutka i jeho nástupce Ondrej Páleník. Oběma mužům hrozí pět až 12 let vězení.

Případ se týká smlouvy o ochraňování státních hmotných rezerv, kterou SSHR z pozice ukladatele uzavřela v roce 2004 s německou firmou VG v roli ochraňovatele. O šest let později vznikla VG povinnost hradit SSHR náklady na pronájem prázdné nádrže v centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi, což představovalo 4,9 milionu korun měsíčně. Perutkovi vyčítá obžaloba to, že firmě navrhl ukončení této její povinnosti.

Státní zástupce tvrdí, že muži státu způsobili škodu 49,5 milionu korun. SSHR po nich ovšem požaduje náhradu škody v celkové výši 245 milionů.

Státní zástupce Tomáš Minx upozornil, že Perutka dal v červnu 2012 svým podřízeným pokyn, aby již VG neodesílali faktury. Státnímu provozovateli ropovodů – firmě Mero ČR – tak musela náklady napříště hradit samotná SSHR. 

Na jaře 2013 předal Perutka svému nástupci Páleníkovi k podpisu dodatek ke smlouvě, který povinnost Viktoriagruppe hradit pronájem fakticky zrušil. Páleník dodatek uzavřel, podle obžaloby navzdory stanovisku šéfky legislativního odboru SSHR. Státnímu zástupci vadí, že se muž neobrátil na příslušné odbory úřadu, aby se dověděl, že dodatek je ekonomicky nevýhodný, protože se jím správa bezdůvodně vzdává příjmů a bude hradit nájem nevyužité nádrže.

Podle Perutky – který SSHR v roce 2012 řídil z pozice místopředsedy, protože její předseda náhle rezignoval – je obžaloba umělou konstrukcí, která „zcela opomíjí písemně doložitelné skutečnosti“. 

  • 2004 Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části nouzových zásob ČR. Podle původního kontraktu firma skladovala pohonné hmoty v zásobnících v ČR. 
  • Únor 2010 Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. V bavorském Kraillingu pak skladovala naftu za zhruba 1,2 miliardy korun.
  • Konec září 2014 Další kontrola v Kraillingu ukázala, že opět chybí část paliv, zhruba pět milionů litrů nafty.
  • 22. října 2014 Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do státního podniku Čepro. Německé sklady byly pod dozorem bavorské celní správy.
  • 8. prosince 2014 Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.
  • 23. ledna 2015 Insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta v Kraillingu patří ČR.
  • 21. dubna 2015 Správce před soudem předběžně popřel pohledávky ČR vůči Viktoriagruppe. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že Česko se bude soudit.
  • 17. prosince 2015 SSHR podala trestní oznámení na neznámého pachatele.
  • 12. července 2016 ČR se dohodla se správcem a novým majitelem areálu na vrácení nafty z Kraillingu.
  • 14. října 2016 První vlak s českou naftou vypravený z Německa dorazil.
  • 20. prosince 2016 Správce žaluje český stát. Jde zhruba o dva miliony eur. Uvádí, že Česko prý skladovalo v Kraillingu naftu pod cenou a chce doplatit rozdíl.
  • 17. července 2017 Pravidelný odvoz nafty z Německa do Česka skončil. Podle odhadů chybí přes šest milionů litrů, čeká se na konečnou inventuru.
  • 19. září 2017  Odvoz zbytku nafty ze skladu v německém Kraillingu může pokračovat. Na dalším postupu se správa hmotných rezerv dohodla s majitelem skladu. 
  • 23. listopadu 2017 Ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu vyjel poslední, šedesátý vlak s českou naftou.
  • Prosinec 2017 Správa státních hmotných rezerv (SSHR) odmítla předžalobní výzvu insolvenčního správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe, který po Česku požaduje naftu za miliardu korun. Ve skladu v Kraillingu ale schází 6,3 milionu litrů paliva oproti evidenčnímu stavu. Kolik přesně nafty chybí, bude podle správy možné říci až po odjezdu posledního vlaku.
  • 10. ledna 2018 - Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllen podal žalobu na vydání nafty, kterou mělo Česko uskladněnou v nádržích firmy v bavorském Kraillingu.
  • Březen 2018 Policie obvinila kvůli zmizelé naftě bývalého majitele firmy Viktoriagruppe Petra Malého, jednatele české pobočky společnosti Lubomíra Novotného, další dva lidi a jednu firmu. Po několikaletém prověřování jsou stíháni kvůli podvodu.
  • Srpen 2018 - Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr oznámil, že se do Česka stále nevrátilo asi 300 tisíc litrů nafty. Zároveň pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo dva bývalé vysoké úředníky Správy státních hmotných rezerv za to, že v roce 2013 uzavřeli dodatek na pronájem prázdné nádrže v Nelahozevsi. Ten původně platila firma Viktoriagruppe, dodatek jí ale této povinnosti zbavil. Od té doby nádrž musela platit SSHR, měsíčně ji to stálo čtyři miliony korun. Jedním ze stíhaných je bývalý šéf organizace Ondrej Páleník, který byl v roce 2019 pravomocně odsouzen v kauze zneužití Vojenského zpravodajství (soud mu uložil 2,5letou podmínku a osmiletý zákaz činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech).