Déšť zvedl hladiny řek, na Šumavě platí povodňová pohotovost

Vydatný déšť a tající sníh zvedl hladiny toků v oblasti Šumavy a také Sázavy na Vysočině. Druhý povodňový stupeň během soboty dosáhla Otava v Rejštejně a Sušici, Vltava v Českém Krumlově a Sázava na stejnojmenné stanici. Na řadě dalších míst řeky stouply na první stupeň povodňové aktivity.

I když postupně déšť ustával, meteorologové vyhlásili pro okresy Prachatice a Sušice až do pondělního odpoledne povodňovou pohotovost s vysokým stupněm nebezpečí. Upozornili, že voda z řek se může vylévat z břehů do okolní krajiny.

Pro oblasti Český Krumlov, Kaplice a Vimperk v jižních Čechách, Klatovy, Plzeň a Přeštice v Plzeňském kraji a Žďársko na Vysočině je vyhlášena mírnější povodňová bdělost.

Kvůli vydatným srážkám a tajícímu sněhu v noci a během dne stoupaly hladiny řek zejména v oblasti Šumavy v Jihočeském a Plzeňském kraji – Otavy, Teplé Vltavy a Vltavy, Černé, Blanice, Vydry, Křemelné a Hamerského potoka.

V Karlovarském kraji byl první stupeň na řece Svatava ve Svatavě a na vodním díle Březová na řece Teplá. Na Vysočině se zvedla Sázava i ve Žďáru nad Sázavou a Svratka v Dalečíně.

Meteorologové uvedli, že převážně dešťové srážky budou během sobotního odpoledne a večera od jihozápadu postupně ustávat, na horách přecházet ve sněhové. Zvednuté řeky mají většinou kulminovat během odpoledne či noci, zvýšené hladiny lze ale čekat na jejích dolních tocích.

Po deštivé sobotě větrná neděle

Nynější situace není podle meteorologů nijak výjimečná, spíše je typická pro současné období. Vzhledem k vyšším teplotám v posledních dnech odtával na horách sníh. Hladiny řek potom stouply především kvůli dešti. Za posledních čtyřiadvacet hodin spadlo na Šumavě až 50 milimetrů srážek.

V neděli ráno musejí lidé počítat s tím, že bude znovu silně foukat. Nejdříve se silný vítr objeví na Frýdlantsku v Libereckém kraji, na severní Moravě a ve Slezsku. S postupem studené fronty se bude vítr během odpoledne a večera šířit na zbytek území, vyhne se jen jižní a střední Moravě. Vítr dosáhne v nárazech místy až 70 kilometrů za hodinu.