Chřipková epidemie slábne, problémy jsou jen místy. Nejhůř je na tom Liberecko, jih Moravy a Čech

Chřipka v Česku dál ustupuje. Už minulý týden počet nemocných v Česku klesl pod hranici epidemie a tento týden zdravotníci evidovali jen 1316 nemocných na 100 tisíc obyvatel. V porovnání s předchozím týdnem to je pokles o 9,4 procenta. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové tak má epidemie už jen regionální charakter. Některé nemocnice proto ruší zákaz návštěv.

„Nejnovější údaje potvrzují, že chřipková epidemie výrazně ustupuje,“ oznámila v pátek hlavní hygienička Gottvaldová. Nemocných ubylo ve všech věkových skupinách. „Nadále cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ dodala.

Chřipka ale nadále sužuje Liberecký, Jihomoravský nebo Jihočeský kraj.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: Státní zdravotní ústav a krajské hygienické stanice

Do 22. února bylo podle Státního zdravotního ústavu hlášeno 369 závažných případů chřipky, které si vyžádaly hospitalizaci na jednotce intenzivní péče. Z nich 94 lidí infekci podlehlo.

Hlavní hygienička nadále doporučuje, aby lidé dodržovali hygienická pravidla. „Kýchat do kapesníků, po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Doporučujeme také vyhýbat se větším uskupením lidí. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ dodala Gottvaldová.

Zákaz návštěv ruší v Břeclavi i v některých pražských nemocnicích

Epidemie nadále trvá v Libereckém kraji. Přestože tam za poslední týden klesla nemocnost o 4,3 procenta, nadále je hlášeno 1768 případů na 100 tisíc obyvatel. Týká se to hlavně Semilska a Liberecka. Naopak jinde je situace lepší: už na začátku tohoto týdne zákaz návštěv zrušila českolipská nemocnice, od soboty bude možné navštěvovat pacienty také v městské nemocnici v Jablonci nad Nisou.

V Jihomoravském kraji za poslední týden zemřeli na chřipku tři lidé. V celém kraji je nyní nemocných 19 tisíc lidí, kteří představují v přepočtu 1593 nakažených lidí na 100 tisíc obyvatel. O epidemii se hovoří tehdy, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc lidí. Snížil se i podíl případů chřipky mezi všemi nemocnými, kteří mají jinak akutní respirační nemoci jako nachlazení, kašel nebo rýmu.

Zákaz návštěv už zrušila například nemocnice v Břeclavi, v sobotu ho zruší kyjovská nebo hodonínská. Naopak dál potrvá v obou brněnských fakultních nemocnicích.

Také Jihočeský kraj zaznamenal v souvislosti s chřipkou tento týden jedno úmrtí, šlo letos o desátou oběť chřipky v regionu. A stejně jako jih Moravy se jižní Čechy pohybují těsně pod hranicí epidemie – v devátém týdnu letošního roku tam bylo 1522 nemocných na na 100 tisíc obyvatel.

Nejhorší je situace v Českých Budějovicích, kde ještě epidemie trvá. Zatímco tamní nemocnice zatím návštěvy nepovoluje, stejně jako zařízení v Jindřichově Hradci, v Táboře už zákaz návštěv zrušili.

  • CHŘIPKA
    příznaky: horečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
    trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
    možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
  • NACHLAZENÍ
    příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
    trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
    možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha

Naopak v Moravskoslezském kraji je sice nemocných méně – jen 1338 na 100 tisíc obyvatel. Chřipka tam ale u několika lidí měla těžší průběh a někteří pacienti byli hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče či ARO. Šlo o šestnáct závažných případů chřipky, z toho dvě úmrtí. Rovněž v Karlovarském kraji si chřipka za poslední týden vyžádala dva životy. 

Zákaz návštěv už přestává platit v některých pražských nemocnicích. Například Ústřední vojenská nemocnice omezení zrušila, Vinohradská nemocnice se rozhodne v pondělí a Thomayerova nemocnice plánuje zrušit zákaz do dvou týdnů.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Situace je lepší v Ústeckém kraji, všechny velké nemocnice – v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově – už v posledních dnech návštěvy povolily. Od pondělí se přidá třeba nemocnice v Rumburku.

Ubylo také nemocných ve Zlínském, Pardubickém nebo Královehradeckém kraji. Také tam už řada nemocnic zrušila zákaz návštěv. 

Plošnou epidemii chřipky nadále hlásí většina evropských států včetně Německa, Polska a Rakouska. 

Každoročně dávají lékaři do souvislosti s chřipkou zhruba 1500 až 2000 úmrtí. „Ve vyspělé zemi je chřipka jediným infekčním onemocněním, které se projeví na datech celkové úmrtnosti. Jde rozhodně o předčasná úmrtí,“ řekl k tomu před začátkem letošní chřipkové sezony vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.