Inspektoři loni zabavili padělky téměř za 100 milionů korun. Falšovalo se hlavně oblečení nebo Pokémoni

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zajistila 41 379 padělků v hodnotě originálů 92,4 milionu korun. Meziročně se tak hodnota zabavených falzifikátů zvýšila zhruba o osm milionů. Výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví zjistila inspekce při 29 procentech kontrol.

„Z hlediska sortimentu docházelo nejčastěji k porušení duševního vlastnictví u textilních výrobků a z hlediska objemu ochranných známek to byly Pokémon, Salomon, Apple, Nike, Adidas, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Gucci a Louis Vuitton,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Po textilu patřilo k nejčastěji zabavovaným falzifikátům spotřební zboží, jako jsou například pilníky na nehty, řetízky, přívěsky, náramky, kryty na mobilní telefony a další. Dále šlo o obuv a kabelky, audio, hračky a hodinky.

Inspekce padělky objevila při téměř dvou tisícovkách kontrol, které loni podnikla. Na falzifikáty přitom narazila ve více než třech čtvrtinách případů. Za padělání udělila ČOI loni celkem 1657 pokut téměř za 26 milionů korun. 

Zajištěné padělky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, budou po pravomocném rozhodnutí zničeny nebo využity k humanitárním účelům, uvedla ČOI.