Hlavní míchači otráveného alkoholu dostali doživotí

Zlín - Desítka hlavních obžalovaných v metanolové kauze si dnes ve Zlíně vyslechla tresty. Dvojice ústředních míchačů - Rudolf Fian i Tomáš Křepela - zůstanou za mřížemi až do konce života. Hlavní distributor Jiří Vacula pak od soudu odešel s 15letým trestem. Ostatních sedm obžalovaných dostalo nejvýše 21letý trest. Jen čtení samotného rozsudku trvalo téměř hodinu, stejně tak odůvodnění. Všichni obžalovaní se buď na místě odvolali, nebo si ponechali lhůtu pro odvolání.

Hlavní proces v metanolové kauze dnes dospěl ke svému závěru. Míchači Rudolf Fian i Tomáš Křepela dostali za úmyslné obecné ohrožení doživotní trest. Stejné společenské nebezpečí má na svědomí i distributor Jiří Vacula, který ale s vyšetřovateli spolupracoval, od soudu proto odešel s 15letým trestem.

Dopoledne jednotliví obžalovaní pronášeli své závěrečné řeči. Jak se před soudem hájili? Informace najdete v samostatném článku.

Naopak vysoký trest dostal jednatel společnosti Vapa Drink Viktor Koláček, který dostatečně neprověřil původ směsi zakoupené pro další distribuci jeho firmou. Za to si ve vězení odsedí 21 let. Kvůli obavě z útěku jej zlínský soud raději poslal do vazby.

Podle státního zástupce Romana Kafky není překvapením, že soud hlavním aktérům zlínské větve kauzy uložil přísnější tresty. „Není to překvapení, protože soud to signalizoval už v průběhu procesu,“ reagoval státní zástupce.

Kafka si vzal - podobně jako někteří obžalovaní - čas na rozmyšlenou, zda se odvolá. Písemný rozsudek může mít podle soudce až 150 stran, státní zástupce si ho chce pečlivě prostudovat. Zaměří se především na zdůvodnění výše trestu u hlavního distributora Jiřího Vaculy. Tomu totiž navrhoval dvacetiletý trest, soud mu nakonec uložil trest o pět let nižší. „Je to na hraně toho, co je přípustné. Já velmi pečlivě zvážím, zda je takto mírný trest ještě zákonný,“ vysvětlil Kafka.

Reakce státního zástupce Romana Kafky na verdikt (zdroj: ČT24)

Jaké tresty si obžalovaní odnesli

Rudolf Fian - doživotí ve vězení se zvýšenou ostrahou (Fian podle žalobce míchal jedovatou směs v opavském skladu.)

Tomáš Křepela - doživotí ve stejném vězeňském režimu (Křepela legálně nakoupil metanol do ostřikovačů a spolu s Fianem pomáhal jedovatou směs připravit.)

Jiří Vacula - 15 let do vězení s ostrahou (S policií spolupracoval, dostal proto nižší trest. Byl hlavním distributorem pro Zlínsko.)

Martin Jirout - 16 let (V jeho skladu se našel otrávený alkohol, který pokoutně nakoupil, přestože nemohl garantovat jeho nezávadnost. Kvůli obavě z útěku jej zlínský soud poslal do vazby, přestože doposud byl vyšetřován na svobodě.)

Alexander Jordán - 13 let (Konzumenty vystavil nebezpečí konzumace neprověřeného alkoholu neznámého původu.)

Martin Cekota - 13,5 roku (Podobně jako Jordán se dostatečně nezajímal o původ tvrdého alkoholu.)

Aleš Svoboda - 12 let (Podle soudu dostatečně neprověřil kvalitu získané směsi.)

Viktor Koláček - 21 let (Zlínský senát jej odsoudil k vysokému trestu i propadení věci. Koláček totiž věděl, že jde o neprověřený alkohol, a přestože neznal složení lihu, nakoupil jej pro svou společnost Vapa Drink, které je jednatelem. Množství jedovaté směsi, již chtěla firma dál upravit, mohlo otrávit až 31 tisíc lidí. Další otrávenou směs prodal i Robertu Sedlaříkovi, který ji chtěl použít pro firmu Verdana. Kvůli obavě z útěku před vysokým trestem jej zlínský soud poslal do vazby.)

Libor Vanderka - 20,5 roku (Také dostatečně neprověřil původ lihu. Kvůli vysoké sazbě za úmyslné obecné ohrožení se Koudela obává jeho útěku, poslal jej proto do vazby.)

Robert Sedlařík - 8 let (Na konci loňského roku byl Sedlařík odsouzen za daňové úniky při obchodování s nelegálním alkoholem na 5 let. Zlínský soud mu trest zpřísnil a rozšířil o 6letý zákaz podnikání a propadnutí některých nemovitostí. Sedlařík zakoupil pro společnost Verdana neprověřený alkohol od Viktora Koláčka. Jeho množství mohlo otrávit až 16 tisíc lidí. Podle soudu Sedlařík vytvořil podmínky pro spáchání zvlášť závažného činu.)

Obžaloba zahrnovala jen případy úmrtí a otrav do konce roku 2012, obžalovaným tak kladla za vinu smrt 38 lidí a otravu desítek dalších. Celkem si ale metanol v ČR vyžádal už přes padesát životů, čímž překonal i dosavadní největší katastrofu novodobých dějin samostatné České republiky - povodně z roku 1997.