Řidič kamionu předjížděl, i když jel proti němu autobus. Němci ho chtějí soudit za pokus o vraždu

UDÁLOSTI (20. 2. 2019): Za riskantní předjíždění obvinění z pokusu o vraždu (zdroj: ČT24)

Z pokusu o vraždu chtějí němečtí policisté obvinit českého řidiče kamionu, který v lednu předjížděl v místě, kde nesměl, a ohrozil při tom protijedoucí autobus. Záznam jeho jízdy zveřejnil další šofér na sociální síti. Německo vydalo na předjíždějícího muže evropský zatykač, česká policie tvrdí, že ho zatím nedostala. Dopravce ze Vsetína, pro kterého řidič pracoval, uvedl, že ho propustil.

Pokus o předjetí dvou kamionů nedaleko česko-německých hranic se řidiči třetí nákladní soupravy těžce nevyplatil. Jen těsně se vyhnul srážce na jedné straně s jedním z předjížděných vozů, na druhé straně s protijedoucím autobusem. Televizi Prima poté řekl, že jel co nejrychleji, protože měl zpoždění a bál se, že proto přijde o práci. Když se ale záznam jeho jízdy objevil na internetu, stejně o ni přišel. „My jsme ho okamžitě stáhli a dostal výpověď,“ uvedl jednatel společnosti Mikostar Logistics Miroslav Vítek.

Incident se stal 22. ledna na silnici B12, která vede z Pasova na německo-české hranice u Strážného. Před městem Freyung je třípruhový úsek, směrem k hranicím vedou dva jízdní pruhy, opačným pouze jeden. Záhy však levý pruh končí, následuje křižovatka a dlouhá pravá zatáčka. I když do levého pruhu mohou pouze osobní auta, nákladním to zakazuje dopravní značka, dvaapadesátiletý řidič kamionu v barvách vsetínské firmy začal ve třípruhovém úseku předjíždět. Vlevo ale zůstal i v místě, kde se již silnice zúžila.

Na řidiče nyní vydala bavorská policie evropský zatykač. „Bude to pokračovat tak, že jsme zadali příkaz k ohodnocení události soudním znalcem, který situaci zrekonstruuje. Na základě důležité výpovědi jsme si vyžádali zatýkací příkaz a řidiče hledáme,“ uvedl pasovský státní zástupce Walter Feiler. Německé státní zastupitelství ho podle Feilera podezírá z „pokusu o vraždu obecně nebezpečnými prostředky“.

Mluvčí Policie ČR Lenka Javorková nicméně uvedla, že tuzemští policisté zatím žádný oficiální podnět nedostali. Až se tak stane, měli by řidiče zatknout a předat do německé vyšetřovací vazby. V ní patrně zůstane až do zahájení soudního procesu.