Žaloba na Zemana, trestní oznámení na Babiše. Senátor Goláň se obává o nezávislost justice

Senátor Tomáš Goláň v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Senátor Tomáš Goláň (za SEN21) navrhuje, aby se horní komora parlamentu začala zabývat ústavní žalobou na prezidenta Miloše Zemana. Reagoval tak na informace o snaze Hradu ovlivňovat soudní rozhodnutí. Současná situace podle Goláně vzbuzuje pochybnosti také o dalších případech. Sám hodlá podat trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl v pořadu Interview ČT24.

Žalobu na prezidenta Miloše Zemana sice ve středu odmítl řešit ústavně-právní výbor Senátu, podle místopředsedy výboru Tomáše Goláně je však možné, že se otázka otevře na plénu horní komory. Podle předsedy výboru Senátu Miroslava Antla (ČSSD) by si měl Goláň pro projednání žaloby zajistit podporu nejméně třetiny senátorů.

„Pan předseda naprosto správně usoudil, že to není pro ústavně-právní výbor, ale že to je pro plénum, protože je to více politická záležitost. Pro žalobu na prezidenta republiky je nutná třípětinová většina Senátu, takže to patří do pléna,“ uvedl Goláň v Interview ČT24.

Podle něj existuje v některých klubech podpora pro to, aby se tento bod dostal na program příští týden.

Podle senátora by se horní komora měla zabývat tím, zda se prezident Zeman nedopustil velezrady. Reagoval tak na informace o snaze hradního kancléře Vratislava Mynáře ovlivňovat soudní rozhodnutí, o níž v minulých dnech mluvili bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa či někteří soudci Ústavního soudu.

Týdeník Respekt uvedl, že prezidentův kancléř Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta. Hrad jakékoliv ovlivňování soudců odmítl.

Láska podal trestní oznámení na Mynáře

„Způsob, jakým jsou soudy ovlivňovány prostřednictvím kancléře, zhodnotil náš klub a podal trestní oznámení na pana Mynáře pro trestný čin ovlivňování soudu,“ upozornil Goláň.

Trestní oznámení na Vratislava Mynáře podal konkrétně senátor Václav Láska (SEN 21). Podle něj se kancléř opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Láska v oznámení vychází právě z aktuálních článků a rozhovorů se soudci v médiích.

Současná situace je podle Goláně nebezpečná, protože může znamenat ztrátu důvěry v justici. Podle něj nové informace vzbouzejí pochybnosti také o dalších justičních případech, které mohly být ovlivněny.

Kauza vyšetřovatele Nevtípila

Goláň zmiňuje aktuální situaci, kdy Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje informace z rozsudku k případu Neograph, který měl na starosti vyšetřovatel Pavel Nevtípil. Stejný policista přitom vyšetřuje také údajný dotační podvod při stavbě farmy Čapí hnízdo, v němž čelí obvinění i premiér Andrej Babiš.

Podle senátora Goláně je možné, že se v rozsudku k případu Neograph záměrně objevily formulace, které mohou Nevtípila dostat pod tlak, aby nemohl dokončit vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

„V tom okamžiku přichází důvod k tomu, aby byl na pana Nevtípila vytvářen tlak, a aby buď sám odstoupil, nebo byl později odvolán, protože ta věc se rozvíří, vytvoří se základ a nakonec bude odvolán,“ obává se senátor.

Korunové dluhopisy a Profrost

Goláň dále tvrdí, že z politických důvodů se zastavilo vyšetřování případu korunových dluhopisů premiéra Babiše. „Z mého odborného pohledu se to odsoudit dalo, ale ta vůle tam nebyla. Co mám informace z policie, tak odložili všechny případy korunových dluhopisů, aby se to netýkalo pouze korunových dluhopisů Agrofertu,“ uvedl.

Sám Goláň proto hodlá podat na Andreje Babiše několik trestních oznámení. „Podáváme znovu trestní oznámení, je to otázka týdnů, kdy si chceme vyzkoušet nezávislost orgánů činných v trestním řízení, abychom viděli, zda i ta naše trestní oznámení odloží,“ uvedl v rozhovoru senátor.

Kromě kauzy korunových dluhopisů se chce Goláň zaměřit také na případ akcií firmy Profrost, které Babiš prodával dvakrát za různou cenu.

Tomáš Goláň v Interview ČT24 dále komentoval rozhodnutí o zdanění církevních restitucí, které prošlo sněmovnou, nebo nový insolvenční zákon. Celý rozhovor najdete ve videu v čele článku.