Ministerstvo chystá jednotné přijímací zkoušky na střední školy

Praha - Všichni zájemci o maturitní obory by mohli už v příštím roce skládat jednotné přijímací zkoušky. Plánuje to ministerstvo školství. Šéf resortu Marcel Chládek (ČSSD) nyní zjišťuje, kolik by vše stálo. Zkoušky na střední školy by se dělaly na počítači.

„Důvodem (pro jednotné zkoušky) je roztříštěná kvalita žáků přicházejících ze základních škol,“ uvedl ministr. Kvůli demografickému propadu chodí na střední školy čím dál méně dětí. Školy pak kvůli naplnění tříd často berou i žáky se špatným prospěchem.

Chládek uvedl, že reaguje i na tlak krajů, jež jsou zřizovateli škol. V osmi z nich už letos kvůli udržení úrovně na gymnáziích nebo maturitních oborech přistoupili k jednotným zkouškám připraveným soukromými firmami. S jednotnými a automaticky vyhodnocovanými testy navíc školy nemají žádnou práci. Podle ministra bude hlavním garantem zkoušek stát, respektivě odborná skupina.

Marcel Chládek, ministr školství: „Systém je přežilý. Platíme za počty studentů, ale my chceme platit za kvalitu. Proto chceme nastavit plošné přijímací zkoušky u všech maturitních oborů.“

Podle ministra tak musí ruku v ruce se zavedením jednotných přijímaček přijít také změna financování regionálního školství. K elektronickým zkouškám může ministerstvo využít počítačový systém vytvořený původně pro testování žáků 5. a 9. tříd. „Nyní zjišťujeme vybavenost středních škol,“ dodal Chládek. Pokud by se s jednotnými zkouškami nezačalo už příští rok, úřad je chce například na gymnáziích alespoň pokusně ověřit.

Záměr MŠMT záhy po jeho ohlášení ostře kritizovala občanská demokracie. „Ministr Chládek se patrně zhlédl v severokorejském školském systému,“ prohlásil Václav Klaus mladší, stranický expert pro oblast školství. „Co bude dál? Jednotné oblečení žactva? Zákaz volby základní školy rodiči? Pracovní umístěnky? Toto je řešení dobré pouze pro firmy, které budou jednotné testy dodávat, a pro školy tak líné, že nejsou schopny vyprodukovat vlastní přijímací zkoušky a přijímací řízení je jim lhostejné.“

Chládek: Nejpozději do 2 let chceme systém připravit pro celou zemi (zdroj: ČT24)