Tuhý mráz i tři nad nulou. Obří teplotní rozdíly předznamenaly další týden plný sněhu a větru

Události: Velké rozdíly teplot v Česku (zdroj: ČT24)

Více než deset stupňů pod nulu klesly nad ránem teploty v Beskydech a pod nimi. Ranní minima byla ještě o dalších pět až šest stupňů nižší. V Čechách naproti tomu leckde ani nemrzlo. Obrovskými teplotními rozdíly začal další zimní týden, který nebude o mnoho klidnější než ten předchozí. V příštích dnech očekávají meteorologové vydatné sněžení a zároveň silný vítr, tudíž se budou tvořit i sněhové jazyky či závěje. Na sněžení se připravují i silničáři, zavřou pro kamiony silnici do Harrachova.

Český hydrometeorologický ústav vydal na pondělní noc a ráno výstrahu na zvláště silný mráz. Týkala se částí Moravskoslezského a Zlínského kraje pod Beskydy. Očekávání se beze zbytku naplnilo. V šest hodin ráno bylo ve Frenštátu pod Radhoštěm minus 16 stupňů Celsia a méně než minus 10 stupňů bylo na teploměrech v oblasti docela běžně k vidění.

Republika byla ale teplotně zásadně rozdělena – na východě krutý mráz, na západě leckde ani nemrzlo. V době, kdy se Frenštátští klepali v šestnáctistupňovém mrazu, byly v Domažlicích téměř tři nad nulou.

V úterý bude sněžit a foukat, vytvoří se sněhové jazyky

Noc prudkých teplotních rozdílů uvedla druhý týden roku a zároveň další týden, kdy o sobě dá zima řádně vědět. ČHMÚ již vydal nové výstrahy, které budou platit od noci nebo úterního rána. 

„Den bude pestrý. Počítáme s tím, že od západu dorazí sněžení. Může být na některých místech poměrně intenzivní, někde může napadnout až přes 30 centimetrů nového sněhu,“ upozornil meteorolog Jan Šrámek. 

Výstraha na sněžení bude platit takřka celé úterý a sněžit bude ještě v noci na středu. Napadne 5 až 15 centimetrů, na horách však až 40 centimetrů. Hodně sněhu napadne i na Českomoravské vrchovině. S tím by měli počítat řidiči, kteří se chystají na cestu po dálnici D1, v úseku kolem 100. kilometru má přibýt kolem 20 centimetrů nového sněhu. 

Silničáři zatím na výstrahu reagovali rozhodnutím uzavřít silnici I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem pro vozidla nad 3,5 tuny. Nákladní vozidla mívají v zimě často problém prudké stoupání u hranic vyjet.

V úterý ale také bude pokračovat teplotní rozkol, který byl patrný již na samém počátku týdne. V pondělí budou v Čechách odpoledne minus 1 až plus 4 stupně Celsia, zato na Moravě a ve Slezsku pouze minus 6 až minus 1 stupeň. V úterý pak na západě 2 až 6 stupňů nad nulou, na východě minus 1 až plus 2.

Takové rozdíly musí „vyrovnat“ vítr, který bude mít v nárazech rychlost až 70 km/h a na horách i 90 km/h. Výstraha platí pouze pro část republiky, kde bude tepleji – většinu Čech s výjimkou severovýchodní části a celou Vysočinu. 

Kvůli kombinaci silného větru a vydatného sněžení vydal ČHMÚ pro úterý a středeční ráno ještě jednu výstrahu. Varuje před sněhovými jazyky, případně závějemi. Výstraha platí pro většinu republiky s výjimkou nížin.

Druhá polovina týdne bude klidnější

Úterní vítr by měl vyrovnat teplotní rozdíly. Ve druhé polovině týdne se potom počasí zklidní. Nadále bude sice sněžit, ale již slaběji, výjimkou by mohly být hory na severozápadě Čech. Teploty se budou ve druhé polovině týdne pohybovat kolem nuly, případně mírně nad bodem mrazu.

Teploty v týdnu 7.–13. 1.
Zdroj: ČT24