Korupce v kladenských autoškolách: Jeden z komisařů má ve vězení strávit 3,5 roku

Za korupci v kladenských autoškolách nakonec soud potrestal čtyři lidi: dva zkušební komisaře a dva zástupce autoškol. Komisař Michael Hauptmann má strávit za mřížemi 3,5 roku, zbylá trojice dostala podmíněné tresty. Soud také uložil zákazy činnosti a peněžité tresty v řádu desetitisíců korun. Rozsudek zatím není pravomocný, obhájci si ponechali lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Podle obžaloby umožňovali zkušební komisaři a zástupci autoškol získat řidičský průkaz bez absolvování většiny povinných jízd nebo bez řádného splnění testů. Celkově šlo o desítky případů. Řidičský průkaz tak získali i lidé, kteří byli negramotní. Komisařům hrozilo jako úředním osobám až deset let vězení.

„Je pravda, že úplatky byly pouze částečně prokázány,“ uvedl v rozsudku soudce Petr Sedlařík. Podle něj však celkově jde o případ odstrašujícího charakteru, kdy například zástupci autoškol pobírali peníze navíc od uchazečů o řidičský průkaz, podle rozsudku bylo také prokázáno, že komisaři peníze přijímali.

Z obžalovaných si osobně verdikt soudu přišli vyslechnout dva. „Lituji toho a je to pro mě velké poučení do další práce,“ řekl během závěrečných řečí obžalovaný komisař Josef Dvořák. Lítost vyjádřil i zástupce autoškoly Ladislav Gengel. Posledním odsouzeným je další zástupce autoškoly, Jaroslav Vosyka, který se vynesení rozsudku stejně jako komisař Hauptmann nezúčastnil.

Ve stejném případu byl už dříve odsouzen i další zkušební komisař, soud mu uložil podmíněný trest a zákaz činnosti.