Z Dolu ČSM vyprostili horníci těla tří obětí. Stále ovšem hrozí výbuch

Události: V Dolu ČMS stále hrozí výbuch (zdroj: ČT24)

Pracovníci firmy OKD vyprostili z podzemí další tři horníky, kteří zahynuli při čtvrtečním neštěstí v Dolu ČSM. Krátký průzkum ukázal, že tam stále hrozí výbuch. V Polsku, odkud pocházela většina mrtvých horníků, drží den státního smutku.

Situace v podzemí Dolu ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku se v neděli výrazně zklidnila a dopoledne se podařilo uhasit požár, který dosud znemožňoval prozkoumat šachtu. Šest hornických záchranářů se proto před polednem pustilo do průzkumu místa důlního neštěstí.

Přestože se původně nepočítalo s tím, že by se ještě v neděli podařilo z místa neštěstí vyprostit oběti, záchranáři vyvezli z podzemí tři těla. „Dílčí průzkum v dopoledních hodinách umožnil vyprostit ostatky tří horníků.  Těla byla převezena do Ústavu soudního lékařství k identifikaci,“ uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Podle něj viděli záchranáři v podzemí ještě jedno tělo, to už se jim ale vyprostit nepodařilo. Místo, kde ostatky ležely, už bylo pro průzkumníky nebezpečné. Další oběti se nejspíš podaří vyprostit až po Novém roce, kdy přesně to bude, ale zatím nikdo neví.

Ve čtvrtek se na povrch podařilo dostat jen jednoho muže ze třinácti horníků, kteří při neštěstí zahynuli.  

Stěny proti vzduchu

Nedělní průzkum ukázal, že ačkoliv už v dole nehoří, zůstávají tam ale velmi riziková místa s vysokými koncentracemi metanu a kyslíku. Kdyby se oba plyny smísily, hrozil by další výbuch. Vedoucí likvidace havárie proto okamžitě rozhodl o uzavření nebezpečného prostoru.

To mají zajistit provizorní stěny, takzvané hráze, které záchranáři budovali od pátku a dokončit se je podařilo v neděli ráno. Stěny mají prostor utěsnit, zamezit přísunu vzduchu. Celkem jde o plochu asi 500 na 500 metrů. Stavbu bariér záchranářům komplikoval prach i vysoká teplota, v podzemí se tak střídali po čtyřech hodinách. Celkem se do prací zapojilo dvě stě lidí včetně Poláků.

Mluvčí OKD: Do Dolu ČMS se vrátíme možná až za několik týdnů (zdroj: ČT24)

Nyní bude OKD pokračovat v dříve naplánovaném postupu. Uzavřené místo se musí dostatečně zchladit. Bude se do něj pouštět dusík. Vše může trvat i několik týdnů. Stav v podzemí budou horníci monitorovat pomocí čidel, která tam při nedělním průzkumu rozmístili záchranáři.

My musíme v případě, že se stane takové neštěstí, garantovat i záchranářům bezpečné prostředí. Nemůžeme je pouštět do rizikových oblastí, kde by sami o život přišli.
Ivo Čelechovský
mluvčí OKD

V okamžiku, kdy to situace umožní, se na místo neštěstí vypraví vyšetřovací komise. V ní jsou zástupci odborů, vedení dolu i báňských úřadů Česka a Polska.

Polsko vyhlásilo den státního smutku

Polsko v neděli drželo za oběti čtvrtečního důlního neštěstí státní smutek. Vlajky na veřejných budovách visely na půl žerdi, během celého dne se nekonaly žádné sportovní ani zábavní akce. Mrtvé horníky uctili obyvatelé země i smuteční mší v Katovicích, která se konala v poledne. Dvanáct ze třinácti mrtvých horníků byli Poláci.

Státní smutek vyhlásil v pátek polský prezident Andrzej Duda. „Můžeme být nyní duchem a modlitbou s (pozůstalými) rodinami, vzpomínat na ty, kteří zahynuli,“ řekl v sobotu prezident polskému veřejnoprávnímu rozhlasu. 

Vyprostit těla mrtvých horníků, kteří přišli o život v dole ČSM, potrvá ještě týdny (zdroj: ČT24)

„Jsme společně v bolu a utrpení s rodinami a blízkými mrtvých horníků, vyjadřujeme naši hlubokou soustrast, spojujeme se ve společné modlitbě za mrtvé,“ citovala v neděli agentura PAP z dopisu katovického arcibiskupa Wiktora Skworce, který se četl během nedělních mší v katovické arcidiecézi.

Katovický metropolita osobně vedl smuteční bohoslužbu v katedrále Krista Krále v metropoli Slezského vojvodství. Mše se zúčastnilo několik stovek lidí.

Na oběti mysleli i lidé v Česku

Během celého dne přibývaly před vrátnicí dolu další svíčky. Přišli také členové nejstaršího hornického spolku v Česku Rozkvět. „Je to nebezpečné povolání,“ konstatoval člen spolku Jaromír Stříž. 

Soustrast polským obětem neštěstí mohou lidé v Česku vyjádřit podpisem kondolenční knihy. Ty jsou k dispozici v sídle polské ambasády v Praze a v budově konzulátu v Ostravě. Oběti největší důlní tragédie od vzniku samostatné České republiky připomnělo v tuzemsku už v sobotu na osm tisíc sirén.

obrázek
Zdroj: ČT24

K pietě Poláků se v neděli připojila třeba radnice Bohumína a starosta Petr Vícha (ČSSD) zrušil štědrovečerní ohňostroj, který ve městě už čtvrt století zakončuje akci Na Štědrý večer všichni spolu. „Radost vystřídal smutek, soucítíme s pozůstalými… Podobně jako jiná města jsme se i my rozhodli pro symbolické gesto. Akce na náměstí 24. prosince proběhne, ale v méně slavnostním duchu,“ uvedl.

K pietě se připojila i Karviná, která zrušila v sobotu a neděli kulturní program vánočního jarmarku. Právě obětem důlního neštěstí věnuje na Štědrý den svoji půlnoční mši také ostravské arcibiskupství. 

Společnost OKD vyplatí pozůstalým první část odškodnění 27. prosince. Rodinám ale mohou pomoci i lidé: dvě sbírky na podporu sirotků a rodin zemřelých horníků vynesly do nedělního odpoledne už víc než půl milionu korun.

  • Kdo chce finančně pomoci rodinám horníků, kteří zahynuli při neštěstí v dole ČSM, může využít dva účty. Jeden provozuje Spolek svatá Barbora, který pomáhá hornickým sirotkům. Číslo účtu je 1657156389/0800.
  • Druhý účet zřídila v pátek Nadace OKD společně s těžařskou společností. Jeho číslo je 342342342/0800.

Za dvěma zraněnými horníky přišla rodina

Dva polské horníky zraněné ve čtvrtek při důlním neštěstí na Karvinsku navštívily v ostravské fakultní nemocnici rodiny. S okolím komunikuje ale jen jeden z nich. Jeho stav je stále vážný, ale stabilizovaný. Druhý muž zůstává v kritickém stavu.

Vážněji zraněný muž utrpěl při výbuchu a následném požáru hluboké popáleniny na více než polovině těla. Jeho stav je kritický, ale podle lékařů je pozitivní, že se v noci nezhoršil. „I jeho navštívili příbuzní,“ řekla mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Rodina dorazila i za méně popáleným horníkem. „Ani v tomto případě ale nenastal nějaký posun,“ dodala Chattová.

Při důlním neštěstí třináct lidí zemřelo, deset dalších utrpělo zranění. Tři zranění skončili v nemocnicích, z toho dva v ostravské fakultní nemocnici. Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, je už od pátku v domácím ošetřování. 

Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma, než se podaří zasažený prostor zatarasit.