Případů spalniček letos přibylo. Zdravotníci zaznamenali nejvíc nemocných za poslední čtyři roky

Případů spalniček bylo letos v Česku ke 4. prosinci zaznamenáno asi o čtvrtinu více než za celý loňský rok. Nemocných je letos už 182, kdežto loni jich bylo 142. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Odborníci upozorňují, že mezi nemocnými byla i řada neočkovaných dětí, ačkoli je očkování proti spalničkám povinné.

Spalniček v Česku značně přibylo již loni, kdy počet nemocných stoupl z pouhých sedmi případů v roce 2016 na zmíněných 142 v roce 2017. Letos je spalniček nejvíce za poslední čtyři roky. Více bylo případů jen v roce 2014, a to 221.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení – horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se pak objeví bělavé tečky se zarudlým okolím a po několika dnech červená vyrážka na těle. Až u třetiny případů se podle zdravotníků mohou objevit i život ohrožující komplikace.

  • Spalničky jsou infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Ještě před objevením prvních příznaků jsou vysoce nakažlivé. 
  • Nemoc začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.
  • Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, proti této chorobě se očkuje již od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním může ale po 30 až 40 letech postupně slábnout.
  • Někteří rodiče v posledních letech považují vakcíny za nebezpečné, snaží se je odložit do pozdějšího věku dítěte nebo se jim úplně vyhnout. Podle odborníků ale škodlivost vakcín není prokázaná, odpůrci očkování navíc snižují kolektivní imunitu.

Očkování proti spalničkám je povinné

Jedinou prevencí spalniček je očkování, které je v Česku povinné od 13 měsíců věku dítěte. Přesto byly letos například v Praze podle údajů hygieniků k začátku října mezi nemocnými více než dvě desítky neočkovaných dětí. Z toho šest dětí nedosáhlo věku potřebného pro očkování, ale u zbylých 16 dětí jejich rodiče očkování odložili, nebo zcela odmítli, sdělila pražská hygienická stanice.

S epidemií spalniček se letos nepotýká jen Česko, ale i další evropské země. Podle květnového prohlášení předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly odstartovali epidemii v Česku právě nemocní z ciziny.

Podle serveru HlídacíPes.org, který na aktuální nárůst počtu případů upozornil, pomáhají k šíření nemoci konspirační teorie o vakcínách. „Jedním z hlavních faktorů, který tuto situaci ovlivňuje, je negativní postoj populace k očkování, a zejména k očkování proti spalničkám, který je zásadně ovlivněn antivakcinačními kampaněmi,“ řekla serveru lékařka Kateřina Fabiánová z oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

  • 2009: 5
    2010: 0
    2011: 16
    2012: 22
    2013: 14
    2014: 221
    2015: 9
    2016: 7
    2017: 142
    2018: 182 (ke 4. prosinci)
  • Zdroj: Státní zdravotní ústav