Sníh a náledí znesnadnily život řidičům na Vysočině či Liberecku

Události: Sníh zkomplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

Noční sněžení a náledí ve středu ráno zkomplikovaly dopravu především v horských oblastech, velké problémy měli řidiči třeba v Libereckém kraji a na Vysočině. Situaci zhoršovaly kamiony uvízlé v kopcích. Někde stromy nevydržely tíhu mokrého sněhu a popadaly na silnice i železniční tratě. Zhruba 8 tisíc odběratelů elektřiny z celé republiky zůstalo kvůli počasí bez proudu.

Řidiči museli jezdit opatrně i po dálnici D1. Po chemickém ošetření ležel na některých úsecích rozbředlý sníh a sněžení zhoršilo viditelnost. Popadané stromy zablokovaly několik silnic na Vysočině nebo na Liberecku, například v oblasti Nového Boru.

Vstup z D1 a z Jeseníku v 7 hodin ráno (zdroj: ČT24)

Hasiči odstraňovali přes noc popadané stromy asi na 80 místech Vysočiny. Na hlavních tazích je rozbředlý sníh po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd je ujetý sníh krytý posypem, řekl dispečer krajských silničářů Roman Hubený.

Na komplikace v dopravě došlo i v Libereckém kraji. V noci napadlo až 20 centimetrů sněhu a během dopoledne dál hustě sněžilo nejen v horských oblastech. Teploty se pohybovaly jen těsně pod nulou a mokrý sníh na silnicích vytvářel kluzký povrch.

Ráno evidoval dispečink ČEZ Distribuce na tři desítky poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na nízkém napětí. Bez elektřiny bylo v Česku přes 8000 domácností. Poruchové čety postupně opravovaly vzniklé potíže a podle odhadu do středečního odpoledne má být vše vyřešeno.

Situace na D1, Ústecku a v Jeseníkách v 9:00 (zdroj: ČT24)

Sever Olomouckého kraje zasáhlo silné sněžení i ve středu dopoledne. V horských polohách napadlo až deset centimetrů sněhu a na všech vozovkách Šumperska i Jesenicka se drží nový sníh. Policisté museli dopoledne na dvě hodiny uzavřít pro kamiony tah přes Červenohorské sedlo.

Sněžit začalo v noci. Ráno silnice v Jeseníkách pokrývala vrstva rozbředlého sněhu, po dalším intenzivním sněžení na silnicích leží nový sníh. Čerstvý sníh pokryl také důležitou silnici přes Červenohorské sedlo, která spojuje Jesenicko a Šumpersko, a na zhruba dvě hodiny ji v obou směrech uzavřel.

Trable působil sníh i na železnici

Sníh způsobil v noci problémy v železniční dopravě, vlaky kvůli sněhové kalamitě nejezdily například na severu Čech mezi Jedlovou a Rumburkem a Rumburkem a Dolní Poustevnou, ráno se už podařilo obě tratě zprovoznit.

Popadané stromy po půlnoci zastavily vlaky na Vysočině mezi Horní Cerekví a Kostelcem u Jihlavy, v úseku Rantířov – Jihlava město, od rána stál provoz mezi Světlou nad Sázavou a Ledčem nad Sázavou či v úseku Pacov–Obrataň.

Hlavní tahy ve Zlínském kraji byly ráno po chemickém ošetření většinou mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd na Vsetínsku leží místy zbytky rozbředlého sněhu. V horských oblastech je na silnicích do pěti centimetrů sněhu, silničáři se pustili do průběžného odklízení.

Stejně tak byly všechny vozovky v Jihočeském kraji sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Silničáři v noci průběžně udržovali komunikace na území celého kraje. Sníh pokryl většinu silnic i v Pardubickém kraji a také tam museli řidiči dávat při jízdě pozor.

Desítky zásahů kvůli počasí zaznamenali také hasiči v Ústeckém kraji. Na Děčínsku zůstala řada domácností bez proudu. V Moravskoslezském kraji je už od pondělí kvůli možné tvorbě námrazy pro těžká nákladní vozidla preventivně uzavřena část silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Podle silničářů musí být řidiči opatrní i ve zbytku republiky, protože na řadě míst leží rozbředlý sníh.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před náledím. Silnice a chodníky v nižších a středních polohách v Česku mohou od středečního večera klouzat. Na mokrém povrchu se totiž bude vlivem studeného vzduchu tvořit náledí a na částečně roztátém sněhu zmrazky. V souvislosti s tím lidem doporučují, aby při chůzi venku byli opatrní a starší nebo méně mobilní lidé by měli vycházení ven omezit.