Zájem o otcovskou dovolenou je nižší, než se čekalo. O státní příspěvek žádá zhruba polovina otců

Už téměř rok mohou otcové žádat o týdenní dovolenou. Zájem ale podle předběžných údajů České správy sociálního zabezpečení projevila jen asi polovina z nich. Podle Ligy otevřených mužů nemusí být otcovská pro muže s vyšším příjmem nebo živnostníky výhodná.

Česká správa sociálního zabezpečení má zatím k dispozici pouze údaje do konce třetího čtvrtletí. Podle nich už požádalo o otcovskou dovolenou přes 33 tisíc mužů. Měsíčně se počet žádostí drží nad čtyřmi tisíci. S ohledem na to, že se podle Českého statistického úřadu narodí měsíčně v průměru devět tisíc dětí, žádá tedy o otcovskou jen asi polovina otců.

Těm dosud úřad vyplatil přes 154 milionů korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí původně očekávalo zájem o příspěvek až od 70 procent otců. Přesná čísla k otcovské dovolené za rok 2018 budou dostupná koncem ledna.

Zájem o otcovskou dovolenou měli podle výzkumu Ligy otevřených mužů spíše lidé s nižším vzděláním, nízkým příjmem a jedním dítětem. „Asi bych se odvážil říci, že pro některé muže, ty dobře ekonomicky zajištěné nebo živnostníky, není otcovská zajímavá, protože pokud chtějí, vezmou si například neplacené volno,“ myslí si zástupce organizace Josef Petr. Oficiální statistiku ale nemá.

Liga: Dávka je nízká

Vyplacené dávky považuje Liga otevřených mužů za nízké. Lidem s vyšším příjmem se podle organizace nemusí vyplatit. Například muž s hrubým platem 16 tisíc korun získá příspěvek 2583 korun, pokud má hrubý příjem 40 tisíc, obdrží otcovskou ve výši 5831 korun. Ovšem ti, kteří vydělávají nad 91 078 korun, dostanou maximálně 8575 korun.

„U lidí s vyšším příjmem je finanční propad větší tím, že se využívá redukčních hranic. Na druhou stranu, pokud má někdo vysoký příjem, dávka od státu pro něj není stěžejní,“ domnívá se Josef Petr. Organizace chce usilovat o vyšší dávky. Pokládá je za investici do rodiny.

To ale dlouhodobě zpochybňuje Hospodářská komora. Podle jejího mluvčího Miroslava Dira je skutečný dopad dávek na posílení role otce v rodině diskutabilní. Dávky pro otce jsou podle komory zbytečným výdajem, který zatěžuje rozpočet.

„Otcovská daňové poplatníky ročně vyjde na 630 až 800 milionů korun. Stát přijde o 72 až 93 milionů na daních,“ upozorňuje mluvčí Hospodářské komory. Otcové podle komory můžou využít jiné benefity, například práci z domova nebo flexibilní pracovní dobu.

Týdenní volno můžou otcové čerpat od letošního února. Umožnila jim to novela zákona o nemocenském pojištění. Požádat o státní příspěvek během týdenního volna tak může každý otec nově narozeného dítěte, který platí nemocenské pojištění a je zapsán jako otec dítěte. Požádat o dovolenou ale může pouze v prvním šestinedělí od narození dítěte.