Výtvarník tvrdí, že Škoda podle jeho kreseb vytvořila Kodiaq a Karoq. Soud navrhl smír

Události: Designér žaluje Škodu Auto (zdroj: ČT24)

Ve sporu mezi malířem a designérem Vladem Vovkaničem a společností Škoda Auto ohledně autorských práv na design modelů Kodiaq a Karoq navrhl Krajský soud v Praze smír a jednání odročil na únor. Umělec tvrdí, že design obou modelů vychází z jeho autorského díla. Škoda ale jakoukoliv inspiraci jeho tvorbou odmítá.

„Byli jsme vedeni soudem k smírnému řešení, což je standardní průběh. Po úvodním jednání byla poskytnuta oběma stranám lhůta na případné jednání,“ řekl obhájce Škody Auto Tomáš Dobřichovský. Soud byl odročen na 18. února.

Strany se podle advokáta při dosavadních neformálních jednáních zatím nikam neposunuly. Obhájce Vovkaniče Petr Horáček se k případu nechtěl vyjadřovat.

Vovkanič podal žalobu na Škodu loni v listopadu. Důvodem je údajné využití jeho návrhů designu automobilu typu SUV, které automobilce předložil v lednu 2010, pro vznik modelů Kodiaq a Karoq.

„V roce 2010 jsem navštívil Škodovku a setkal jsem se s profesionály designu. Ukázal jsem jim své kresby, které byly představeny. Po nějaké době mi byly kresby vráceny a bylo mi řečeno, že Škoda se tímto směrem ubírat nebude,“ uvedl Vovkanič. 

Škoda Kodiaq
Zdroj: Škoda Auto

„V roce 2016 vyšel nový vůz Škoda SUV Kodiaq, ve kterém jsem spatřoval prvky, u kterých se domnívám, že byly velice podobné mým kresbám,“ doplnil. Podal proto žalobu na nekalou soutěž, kterou ale soud bez jednání odmítl. Vovkanič se proti tomu odvolal.

V další žalobě na ochranu autorských práv se domáhá veřejného uznání ze strany Škody, že byly jeho návrhy využity. „Vzhledem k tomu, že Škoda Auto jeho autorství odmítla, byl Vlado Vovkanič nucen obrátit se na soud, kterému předkládá důkazy v podobě samotných návrhů i záznamů o jejich posouzení v oddělení designu automobilky,“ uvedl mediální zástupce designéra Radek Stavěl.

Škodovka žalobu odmítá a považuje ji za bezpředmětnou. „Design obou modelů je prokazatelně dílem značky Škoda,“ konstatoval mluvčí Škody pro ČR Vítězslav Pelc. Velké SUV Kodiaq představila Škoda v září 2016, na trh se model dostal začátkem roku 2017. Na podzim stejného roku přišel na trh i menší Karoq, který navázal na Škodu Yeti.