Stát rozdal zemědělcům prvních 6 milionů za sucha. Zájem o kompenzace je letos rekordní

Zemědělci dostali prvních 6 milionů korun za letošní sucha. Ministerstvo zemědělství jim během následujících 3 měsíců vyplatí téměř miliardu korun. Finanční pomoc se týká zatím těch farmářů, kteří měli škody na krmných plodinách. Kompenzace dostanou taky pěstitelé obilovin – resort jim chce peníze vyplácet na začátku příštího roku. ČT to řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Zájem o odškodné je podle něj letos kvůli extrémním suchům rekordní.

Nejpostiženější oblastí byla letos jižní Morava – hlavně Břeclavsko, část Hodonínska a Znojemska. Sucho nejvíc poničilo právě krmné plodiny, za které začal stát posílat zemědělcům peníze tento týden. Velké škody utrpělo taky obilí a kukuřice.

Právě na Znojemsku v Horních Dunajovicích pěstuje plodiny a chová zvířata i Pavel Coufal. Škody měl letos stejně jako vloni velké. „Vloni jsme dostali peníze i za krmné plodiny. Na těch jsme letos měli škody o něco menší, ale na obilninách máme škody významné, za ty budeme kompenzace žádat,“ uvedl.

A dodal, že peníze od ministerstva získal pokaždé, když o ně zažádal. Doufá proto, že na ně dosáhne i tentokrát.

„Minulý týden jsme vydali prvních 80 kladných rozhodnutí,“ řekl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Pěstitelům krmných plodin zatím ministerstvo poslalo prvních 6 milionů korun. Podle Bílého dostanou zemědělci, kterým sucha poškodila krmivo, celkově skoro miliardu korun.

Žádosti o kompenzace na obilí a kukuřici začne ministerstvo zemědělství řešit nejspíš v lednu 2019. Celkově má pro farmáře k dispozici 2 miliardy korun. Zemědělci letošní škody vyčíslili až na 11 miliard korun.

Zájem o odškodnění byl letos kvůli extrémnímu suchu zhruba třikrát vyšší než vloni. Na ministerstvu se sešlo přes 9600 žádostí. Právě kvůli velkému množství žádostí plánuje resort vyplácet peníze přibližně 3 měsíce.