Na bezpečnost v období Vánoc dohlédnou stovky policistů

Bezpečnostní opatření v období Vánoc (zdroj: ČT24)

Policie chystá v období adventu a vánočních svátků obdobná bezpečnostní opatření jako v předchozích letech. Více policistů v ulicích uvidí lidé již od soboty. Bezpečnostních opatření se zúčastní stovky policistů denně, podle potřeby budou vybaveni i dlouhými zbraněmi.

„Všichni tři ředitelé našich tajných služeb nám sdělili, že nemají žádné konkrétní poznatky či informace, že by České republice hrozil bezprostředně nějaký útok nebo riziko,“ oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Výbor pro zpravodajskou činnost nicméně podle Hamáčka vládě doporučil, aby policie přijala stejná opatření k zajištění bezpečnosti, jaká okolo Vánoc probíhala už poslední dva roky. Opatření se dotknou i vnější hranice České republiky. Policie bude například provádět namátkové kontroly schengenských letů.

Zvýšená bezpečnostní opatření začnou podle ministra v sobotu 1. prosince a skončí 9. ledna. „Budou se týkat vybraných míst a akcí po celé republice, speciálně míst s vyšší koncentrací osob, jako jsou vánoční trhy, veřejné koncerty, budou se týkat i lokalit, jako jsou letiště, nádraží i metro,“ upřesnil ministr.

V Česku platí první stupeň ohrožení terorismem

Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška policie intenzivně jedná i se samosprávami. „Opět budou využity technické prostředky, které zvýší bezpečnost, a to nejen v Praze, na Václavském náměstí, Staroměstském náměstí a náměstí Republiky, ale třeba v Brně na Moravském náměstí, v Budějovicích, Olomouci, Prostějově, ale i v dalších městech,“ řekl.

Vondrášek také zdůraznil, že opatření mají preventivní charakter. Připomněl, že od března 2016 platí v ČR první stupeň ohrožení terorismem. V současné době podle něj policie eviduje přibližně 600 takzvaných měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna. Před dvěma lety byla pro jejich provozovatele zřízena i linka, kde se od policie dozví, jak předcházet případnému ohrožení.

Policie rovněž varuje, že se před Vánoci zvyšuje počet kapesních krádeží, častější jsou i internetové podvody a podvody na seniorech. Kriminalisté také spolu s Cechem mechanických zámkových systémů vyvinuli aplikaci s názvem Zapezpečte se!, která má lidem pomoci ochránit majetek. Aplikace je volně ke stažení a skládá se z databáze zámečníků a rad ohledně zabezpečení objektů. 

Brífink policie k preventivním opatřením při ochraně domů proti vloupání (zdroj: ČT24)