Meteorologové varují před silným větrem: na horách může dosahovat síly vichřice

Sever a východ Čech zasáhne silný vítr, který může na hřebenech hor dosáhnout v nárazech síly vichřice. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí od čtvrtečních 13:00 pro celý Liberecký kraj a Vysočinu a dále pro okresy Jindřichův Hradec, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Náchod, Trutnov a Děčín. Silně foukat by mělo až do pátečních 15:00.

„Očekáváme, že nárazy větru v odpoledních a večerních hodinách postupně dosáhnou na Českomoravské vrchovině a na severu 15 až 20 metrů za sekundu (55 až 70 kilometrů za hodinu), na hřebenech hor na severu bude silný vítr s nárazy 20 až 30 metrů za sekundu (70 až 110 kilometrů za hodinu),“ uvedl ČHMÚ. Během pátku bude vítr zeslabovat. Konec výstrahy stanovili meteorologové na pátečních 15:00.

Meteorologové lidem doporučují, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a upevnili předměty volně uložené venku, jako třeba zahradní nábytek. Na větrné poryvy si musí dát pozor také řidiči, turisté by se raději neměli vydávat do hor, zejména na túry po hřebenech.