Gregorová z brněnských Pirátů, která kritizovala koalici s ODS, odmítla místo radní pro kulturu

Zastupitelka Markéta Gregorová zvolená v Brně za Piráty se vzdala funkce radní pro kulturu. O tomto záměru informovala už při vzniku koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD a své rozhodnutí odůvodnila tím, že byla proti tomuto půdorysu brněnské rady. Nahradí ji Marek Fišer.

Gregorová řekla, že v hlasování Pirátů o koaliční smlouvě byla proti a po diskuzi s kolegy se rozhodla na pozici radní nenastoupit. Radním pro kulturu se stane Marek Fišer, který je v Brně známý pořádáním dobrovolných prací na zvelebení chátrajícího fotbalového stadionu za Lužánkami. 

Zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD podepsali koaliční smlouvu v pondělí. Primátorkou bude jednička ODS Markéta Vaňková. ODS má mít čtyři místa v radě, KDU-ČSL a Piráti po třech, ČSSD jedno.

Před podpisem koaliční smlouvy o ní hlasovala brněnská pirátská členská základna. Z celkových 19 hlasujících bylo 14 pro, tři se zdrželi a dva byli proti. „V hlasování o koaliční smlouvě jsem hlasovala proti, nicméně jsem měla původně obsadit pozici radní pro kulturu. S vědomím rozporu mezi mým postojem a pozicí radní jsem diskutovala se svými kolegy Piráty nejkomfortnější řešení pro všechny zúčastněné a rozhodla se na pozici radní nenastoupit,“ uvedla Gregorová.

Bude tedy neuvolněnou zastupitelkou. „Neznamená to však, že by byl klub nejednotný. Naopak, probrali jsme to v rámci klubu důkladně a přátelsky a snažili si vyjít vzájemně vstříc, takže teď cítím velkou podporu já a zároveň jsem podporu přislíbila Marku Fišerovi. Dál budu v oblasti kultury participovat a zároveň se budu angažovat v sociální oblasti. Ráda bych se stala mostem mezi koalicí a veřejností v sociálních tématech,“ dodala Gregorová.

Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD má 33 mandátů mezi 55 zastupiteli. V opozici bude vítěz voleb ANO a SPD. ANO má 18 mandátů, ODS 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které však skončí v opozici. ANO se přitom po volbách domluvilo na koalici s ODS, se kterou mělo většinu v zastupitelstvu, ale přibralo ještě KDU-ČSL a ČSSD. Přestože zástupci stran oznámili tuto koalici vedenou ANO na tiskové konferenci, další den nastal zvrat a na koalici se domluvili zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž vítězné ANO vyšachovali.