Rath vrací spor s advokátem Pacovským k soudu. Požaduje omluvu a stotisícové odškodné

Spor Davida Ratha s advokátem Michalem Pacovským bude řešit Nejvyšší soud. Rath žaloval Pacovského, protože advokát před třemi lety médiím i u soudu tvrdil, že byl Rathem oklamán. Soudy mu ale vyhověly jen částečně. Pacovský se musel omluvit jen za část svých výroků, odškodné soudy zamítly úplně. Rath proto nyní podal k Nejvyššímu soudu dovolání. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Advokát Michal Pacovský před třemi lety řekl, že byl Rathem oklamán, když podepsal plnou moc o jeho zastupování v korupční kauze. Myslel si, že se obhajoba bude týkat jiného případu. Doslovně uvedl, že „to Rathovi a jeho advokátům sežral i s navijákem“.

Rath za tyto výroky požadoval omluvu a stotisícové odškodné. Obvodní soud pro Prahu 2 ale rozhodl, že Pacovský musí na své náklady po dobu 30 dnů zveřejnit omluvu na serveru Aktuálně.cz jen za část svých výroků. Nemusel se omlouvat za vyjádření, že byl oklamán nebo že plnou moc převzal mylně.

Odvolací soud poté jen zkrátil dobu vyvěšení textu omluvy na dva dny. Jak České televizi potvrdil sám Pacovský, omluva už ve stanoveném rozsahu uveřejněna byla.

V roce 2015 David Rath vypověděl plnou moc svým právníkům a obrátil se na Michala Pacovského s žádostí, aby ho obhajoval. Advokát kývl a převzal Rathovu plnou moc. Obratem ji však vypověděl, když zjistil, že má bývalého politika hájit v případu, který soudí jeho synovec Robert Pacovský.