Za vyznamenání jsem vděčný, spousta lidí by si ho zasloužila víc, říká Michal David

Michal David: Medaile je oceněním mé dlouholeté práce, podíl na ní mají ale i moji spolupracovníci (zdroj: ČT24)

Zpěvák, muzikant a producent Michal David byl hostem v pondělním Studiu 6. Řekl, že přijímá vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana s pokorou, protože je podle něj spousta lidí, kteří by si ho zasloužili mnohem víc. Vyznamenání si velmi váží, bere ho jako ocenění své letité práce, zásluhu na něm připisuje ale i svým spolupracovníkům.

„Že jsem ocenění dostal, je pro mě veliká čest a moc si toho vážím. Mám vůči tomu velkou pokoru právě proto, že si myslím, že je daleko víc lidí, kteří by si je zasloužili,“ prohlásil oceněný hudebník.

Zmínil také, že u Ochranného svazu autorského má zaregistrovaných asi šest stovek písní. A svou tvorbu, i když ji slyší třeba v instrumentální verzi, pozná. „Ten davidovský rukopis, jak se tomu říká, je tak identický, že při prvních tónech ho nejen já, ale i spousta dalších lidí pozná,“ pousmál se David.

  • Zpěvák a hudebník, v posledních letech uspěl i jako producent a autor muzikálů – mimo jiné Tři mušketýři, Kleopatra či Mona Lisa.
  • Narodil se 14. července 1960 jako Vladimír Štancl do známého cirkusového rodu Kludských, studoval na pražské konzervatoři a podle pamětníků patřil k největším talentům české jazzrockové scény.
  • V polovině 70. let ho objevil známý impresário František Janeček, díky kterému se o dekádu později stal jednou z největších hvězd populární hudby.
  • Po pádu komunistického režimu se stáhl do ústraní, odkud se ale vrátil po vítězství českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu 1998.
  • Od prezidenta Miloše Zemana dostal 28. října 2018 medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti umění.

Většinu svých písní popisuje jako optimistickou, navozující dobrou náladu. I to může být důvod, proč jeho písně často znějí při sportovních akcích. Sám se považuje za velkého optimistu.

Čeští olympijští vítězové z Nagana se nechávali slyšet, že právě skladby Michala Davida byly jejich motivační oporou v šatně. „Když se hrálo o zlato, řekli si o další píseň, tak jsme za dva dny s Jiřím Machem napsali píseň Správnej tým a myslím, že to pro mě byla nová startovací část mého života, protože právě hokejisté se zasloužili o můj comeback,“ říká dnes.

obrázek
Zdroj: ČT24

Michal David začínal jako jazzman a k jazzu se vrací, sám však prý nerozlišuje mezi žánry. „Muzika je radost. Ať už děláte jazz, pop, rock, nebo lidovou muziku, to je prostě jedno. Když jste na pódiu, dostanete se do takového jiného stavu, deliria, když to tak nazvu, a najednou muziku začnete nabízet nejlíp, jak umíte, a je úplně jedno, jaký je to žánr,“ tvrdí muzikant.

Sám stále koncertuje a těší se, jak sám říká, oblibě u čtyřgeneračního publika. Na jeho koncerty chodí šestileté děti i sedmdesátiletí senioři. Koncerty v rámci jeho letošního turné navštívilo více než 60 tisíc diváků.

Vydáno pod