Hamáček má nadále důvěru vedení ČSSD. Strana má být podle něj jednotná a hledat nová témata

Události: Hamáček má nadále důvěru širšího vedení ČSSD (zdroj: ČT24)

Předseda Jan Hamáček získal důvěru členů ústředního výkonného výboru na sjezdu v Hradci Králové. O podporu žádal také místopředseda Jiří Zimola, o něm ale účastníci zasedání nehlasovali. Hamáček vyzval k vytvoření rady složené z ministrů a úspěšných komunálních politiků, která by formulovala další témata ČSSD. Širší vedení strany se rovněž shodlo na tom, že příští sjezd ČSSD se bude konat 1. a 2. března rovněž v Hradci Králové.

Předseda ČSSD Hamáček získal důvěru členů ústředního výkonného výboru. Proti jeho dalšímu působení nehlasoval žádný z členů širšího vedení ČSSD, tři lidé se ovšem zdrželi.  

O důvěru požádal také místopředseda Zimola, o něm ale strana nehlasovala. Podle některých hlasů by totiž podporu nezískal a to by znamenalo jeho odchod z místopředsednického křesla. K tomu, aby se nehlasovalo, vyzval podle kuloárových informací náchodský starosta a poslanec Jan Birke, prý kvůli tomu, aby se z prvního místopředsedy nestal „zhrzený mučedník“.

Změny ve vedení si navíc šéf strany Hamáček teď nepřeje, bude na ně podle něj čas až na březnovém sjezdu. Proto o důvěru nepožádal ani další z místopředsedů strany Jaroslav Foldyna, který zvažoval, že svoje křeslo nabídne.

O důvěru jsem chtěl žádat proto, abych zjistil, nakolik je životaschopný náš tandem Hamáček-Zimola. Z toho, že se o mně nehlasovalo, nemám radost.
Jiří Zimola
místopředseda ČSSD
Jednota, o které mluvil Jan Hamáček, je hra pro veřejnost. Rozdílné názory sice prezentují jako jmenovitý problém třeba Jiřího Zimoly, ale ve skutečnosti existují uvnitř strany zásadně rozdílné postoje k řadě otázek. Strana o nich musí mluvit, musí si to vyříkat. Třeba v přístupu k EU se vedení ČSSD chová jako liberální strana, ne levicová.
Lukáš Valeš

Podle Hamáčka měl o důvěru žádat on sám jako předseda strany, nikoliv další členové vedení strany. „Je to o předsedovi, aby určil směr a získal pro něj důvěru. Mělo by to být jen o mně… Nemyslím, že je čas, abychom hlasovali o jednotlivých členech vedení, na to máme sjezd,“ řekl.

Na Zimolu míří kritika

Zimola se stal po neúspěchu strany v komunálních a senátních volbách terčem kritiky na pátečním jednání předsednictva ČSSD, například za údajné rozdělování strany a neloajalitu.

Jeho platforma Zachraňme ČSSD, ke které patří také někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek, doporučovala po volbách výměnu některých sociálnědemokratických ministrů ve vládě s hnutím ANO. Zimola podle kuloárových informací označil svoji platformu za černé svědomí sociální demokracie. Před spolustraníky pak kritizoval některé členy ČSSD, například z „osobních ambicí“ osočil kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho, kterého odmítl prezident Miloš Zeman jmenovat, nebo končícího předsedu Senátu Milana Štěcha.

„Jako strana si zakládáme na tom, že jsme názorově bohatí, proto má i tato platforma smysl. Nehlasujeme, nevolíme, je to neformální diskusní plarforma. Měli bychom být pyšní na to, že se dokážeme scházet, pojmenovat problémy,“ uvedl na obranu Zachraňme ČSSD Zimola.

Hamáček a Zimola pokračují ve vedení sociální demokracie (zdroj: ČT24)

Hamáček ovšem vyzval platformu, aby svou činnost ukončila. „Není cestou, aby každý člen vedení měl svoji platformu. Mou platformou je sociální demokracie,“ řekl.

Podle dalšího místopředsedy Martina Netolického Zimolova frakce možná splní svůj cíl paradoxně tím, že vedení sjednotí proti štěpení strany. „Nezaznamenal jsem tam od žádného člena předsednictva pochvalu na platformu, a dokonce tam byly hlasy, že lidé, kteří de facto přes média se snaží štěpit sociální demokracii, že by měli ze strany odejít,“ prohlásil Netolický. K tomu Hamáček poznamenal, že je načase, aby strana vystupovala jednotně.  

Vnitrostranické spory se rozhořely po volbách, v nichž ČSSD ztratila asi polovinu komunálních zastupitelů a obhájila jediný senátorský mandát ze třinácti.

Politologové Lukáš Valeš a Kamil Švec o stavu české levice (zdroj: ČT24)

Hamáček: Změny ve vládě nebudou, musíme najít nová témata

Hamáček odmítl možnost rekonstrukce vlády, ke které ho vyzývala Zimolova platforma. Za šéfa strany se pátek postavil hlasy všech přítomných členů poslanecký klub a podpořilo ho také předsednictvo strany.

V sobotu Hamáček uvedl, že se s ministry z ČSSD sejde a proberou případná zlepšení jejich práce. Měnit je ale nebude.

Místo toho navrhne, aby se ministři spojili s úspěšnými komunálními politiky a hledali nová témata nad rámec těch, která už sociální demokracie prosazuje. Ve skupině by mohl být například starosta Náchoda Birke.

Musí skončit období, kdy se ČSSD zabývala převážně sama sebou a hádala se uvnitř. Musím říct dost. Pojďme se věnovat aktuálním tématům. Chci za účasti ministrů a úspěšných komunálních politiků vytvořit programovou radu, která bude hledat nová témata.
Jan Hamáček
předseda ČSSD, ministr vnitra

Před členy výboru Hamáček také odmítl úvahy o odchodu ČSSD z vlády s hnutím ANO do opozice, byla by to podle něho sebevražda. ČSSD už má podle něho v kabinetu úspěchy, ale není o nich kvůli vnitrostranickým debatám slyšet.

Hamáček mluvil na zasedání širšího vedení strany také o tom, že ČSSD musí být levicový rebel ve vládě pravicového oligarchy (předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše). Zdůraznil rovněž, že sociální demokracie je proevropská strana a nesmí k tomuto směřování hledat alternativy.

Hamáček: Musí skončit období, kdy se ČSSD zabývala převážně sama sebou (zdroj: ČT24)

 Nynější stranické vedení vzešlo z mimořádného sjezdu, který se uskutečnil teprve letos v únoru a v dubnu po fiasku v loňských sněmovních volbách. Další volební sjezd svolali sociální demokraté na 1. a 2. března příštího roku do Hradce Králové, delegáti se sjedou do kulturního domu Střělnice. Kdo všechno bude chtít stát v čele strany, zatím jasné není.