Ministr slíbil další navýšení platů v kultuře. Navrhne zařazení do vyšší platové tabulky

Staněk: Do roku 2030 plánujeme investice za 35 miliard korun (zdroj: ČT24)

Pracovníkům v kultuře by mohly vzrůst platy. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) navrhne jejich zařazení do druhé platové tabulky, dnes jsou podle něj v první. Do roku 2030 pak Staněk plánuje investice v resortu za 35 miliard korun. Mělo by jít o opravy památkových objektů, rekonstrukce či výstavbu kulturních zařízení, tedy depozitních budov, knihoven, koncertních sálů či galerií.

Zvýšení platové tabulky by podle Staňka znamenalo velký pokrok. „Minimální platy by byly zvýšeny tabulkovou hodnotou. Byla by to jistota pro zaměstnance, že tyto peníze dostanou bez ohledu na to, co se bude dít,“ řekl.

Jde o nařízení vlády z loňského roku a podle ministra minulý týden k návrhu skončilo připomínkové řízení. Krok by znamenal navýšení rozpočtu o 120 milionů korun. Rozpočet ministerstva kultury pro rok 2019 by měl být o 1,8 miliardy vyšší než letos a činit 14,8 miliardy korun.

Staněk připomněl, že státní zaměstnanci v kultuře, zejména pracovníci paměťových institucí, mají platy dlouhodobě podfinancované. Z nedávné návštěvy například Národní knihovny či Muzea Jana Amose Komenského uvedl jako příklad, že nástupní platy činí 23 či 24 tisíc korun. Na konci své kariéry mohou podle Staňka tito zaměstnanci „tabulkově“ dospět ke 30 tisícům měsíčně.

Ministr zdůraznil, že mnozí pracovníci v kultuře mají vysokoškolské vzdělání, případně vysoce specializované odborné vzdělání, a pracují s majetkem obrovské hodnoty. „Srovnejte platy bankovních úředníků, kteří spravují obrovské finanční prostředky, a pracovníků paměťových institucí, kteří mají v depozitářích kulturní dědictví nedozírné hodnoty a navíc o ně musí odborně pečovat,“ uvedl.

Ministr chce také na jednání vlády předložit nový program Péče o národní kulturní dědictví, který by měl navazovat na program Péče o národní kulturní poklad. Ten funguje od roku 2006 a disponuje deseti miliardami korun.

Z programu se aktuálně opravují Národní muzeum, Státní opera a Klementinum. Skončit by měl v roce 2020. V letech 2019 až 2028 si podle Staňka nezbytné rekonstrukce a rehabilitace kulturních památek vyžádají přibližně 7,88 miliardy korun.

Vydáno pod