PŘEHLEDNĚ: Povolební vyjednávání napříč Českem pokračují

Události: Povolební vyjednávání napříč Českem pokračují (zdroj: ČT24)

Na radnicích napříč celým Českem pokračují i čtyři dny po volbách jednání o vzniku koalic. V některých velkých městech – jako je Praha nebo Brno – směřují vítězové voleb do opozice. Naopak v Ostravě by mohla pokračovat dosavadní čtyřkoalice v čele s hnutím ANO, přestože hnutí Ostravak vzneslo ve středu večer další požadavky. Někde se strany dohodly na spolupráci už začátkem týdne, jinde, například v Třinci nebo ve Znojmě se spolupráci podařilo dojednat až v polovině týdne. Na začátek se ale vrátilo jednání v Liberci, a to i pod vlivem dění v Brně.

Koalice se zatím podařilo dojednat asi ve čtvrtině z přibližně sedmdesáti krajských, okresních a statutárních měst. V těch ostatních se jejich podoby teprve rýsují.

V Praze se ve středu poprvé sešly expertní týmy Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. Společně řešily dopravu a představily si své programy. Tato tři uskupení dala najevo zájem o koaliční spolupráci ve vedení hlavního města. V následujících dnech se sejdou celkem nad osmi tématy. Zatím podle nich nejde o koaliční vyjednávání, ale o diskusi a porovnávání programů. 

Piráti, Praha sobě a Spojené síly se na společných rozhovorech domluvili v pondělí, vítězná ODS zůstala stranou.

Koalice bez vítěze voleb se rýsuje také v Brně, kde se na spolupráci v úterý nečekaně dohodli druzí občanští demokraté, Piráti, ČSSD a KDU-ČSL. Tento vývoj vyvolal v Brně rozruch, byla už totiž dohodnutá spolupráce vítězného ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Jednání o ní oznámili zástupci stran v neděli večer a potvrdili to v pondělí.

Úterní obrat tak vyšachoval vítězné ANO i s jeho jedničkou a dosavadním primátorem Petrem Vokřálem. Ten se ale nevzdává a ve středu oslovil Piráty s další nabídkou spolupráce.  O tom, jestli Piráti do předjednané koalice bez vítěze voleb skutečně vstoupí, rozhodne jejich členská základna poté, co vznikne verze koaliční smlouvy.  

Politolog Milan Znoj hostem Studia ČT24 (zdroj: ČT24)

Vítězná strana se do koalice nedostala také ve středočeském Kladně, kde se na spolupráci dohodli zástupci ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci. Komunální volby ve statutárním městě vyhrála Volba pro Kladno dosavadního primátora Milana Volfa, která tak skončila v opozici. Koaliční smlouvu podepsaly strany už v neděli, ve středu pak jejich lídři představili společné programové priority.

Spojenectví má vrátit do křesla bývalého primátora, občanského demokrata Dana Jiránka. Podle něj budou mít koaliční partneři počet náměstků podle počtu obdržených hlasů ve volbách.

Analytik ČT Kamil Švec k povolebnímu vyjednávání (zdroj: ČT24)

Středa večer přinesla zvrat v Ostravě, kde bylo vítězné hnutí ANO už prakticky dohodnuto na vytvoření koalice s ODS a lidovci. S hnutím Ostravak, které ve volbách skončilo druhé, chtělo podmínky spolupráce už jenom doladit s tím, že koaliční dohoda by se podepsala do konce týdne.

Ve středu večer ale hnutí Ostravak vzneslo dodatečné požadavky.  Lídr ANO a dosavadní primátor Tomáš Macura podrobnosti neuvedl, řekl ale, že ne všechny požadavky by mohlo ANO akceptovat. „Jestli se ve čtvrtek nedomluvíme a příkopy budou tak velké, že je nepůjde překonat, tak máme stále možnost migrovat do dalších variant,“ řekl. 

V Olomouci vznikne koalice ANO, ODS, KDU-ČSL a spOLečně. Ve středu večer zástupci stran a hnutí podepsali dohodu o budoucí koaliční spolupráci. Pracovat nyní začnou na znění koaliční smlouvy. Primátorem má být Miroslav Žbánek (ANO), v zastupitelstvu se bude opírat o 26 hlasů z celkových 45. 

Koalice už jsou téměř dojednané i v dalších městech, přesto dochází k překvapivým zvratům. Například v Liberci, kde jednalo STAN s ANO a ODS,  mělo ve středu večer dojít k podpisu takzvané dohody o společném postupu. Večer ale ANO odmítlo být v jedné koalici s ODS, a to i kvůli situaci v Brně. Jednání se tak vrátila na začátek. Starostové nadále tvrdí, že jejich cílem je širší koalice.

Dohodnuté koalice (10.10.2018)
Zdroj: ČT24

Jiné je jednání občanských demokratů a ANO v dalších městech. V Hradci Králové vítězné ANO nabídlo funkci primátora právě ODS. „Voliči chtěli změnu a my jsme chtěli sestavit koalici ze stran, které taky slibovali občanům změnu. Taková koalice má smysl. Proto jsme obětovali i křeslo primátora a nabídli jsme ho ODS,“ uvedla lídryně královehradeckého hnutí ANO Monika Štayrová.

Oblastní rada ODS podle svého předsedy Václava Řehoře nabídku projedná ve čtvrtek. ANO usiluje o vytvoření koalice s ODS a Změnou pro Hradec.

V Českých Budějovicích preferuje hnutí ANO, které ve městě v komunálních volbách vyhrálo, spolupráci s Občany pro Budějovice a s ODS. Podle lídra tamní kandidátky ANO a dosavadního primátora Jiřího Svobody jim strana ve středu poslala nabídku na koaliční spolupráci. 

V Pardubicích začala jednání o vzniku takzvané duhové koalice bez vítězného hnutí ANO. Vedou je Pardubáci společně a Piráti, oslovují další strany. ANO, které získalo 13 mandátů z 39, pak vede své paralelní jednání o vzniku koalice. Oslovilo ČSSD, Koalici pro Pardubice a Sdružení pro Pardubice. Zároveň ANO oslovilo i Piráty, kteří by mohli nahradit občanské demokraty.

Klíčové tak bude, komu se podaří přesvědčit ke spolupráci ODS, nebo zda se Piráti dohodnou s ANO.  

Souhrn, jak ve středu pokročila jednání o koalicích (zdroj: ČT24)

Na vzniku koalice se ve středu domluvily strany v Třinci. Ten nadále povedou Osobnosti pro Třinec a lidovci. Primátorkou zůstane Věra Palkovská.

Sestavit koalici se podařilo ve středu také ve Znojmě, kde smlouvu podepsali vítězní sociální demokraté s hnutím ANO a ODS. 

V  městské části Brno-Líšeň zase vznikla koalice ČSSD, ANO a ODS. Starostou zůstane jednička vítězné ČSSD Břetislav Štefan.

V Jeseníku bude nejspíš vládnout koalice Jeseník srdcem a PRO Jeseník. Ve středu to uvedla dosavadní místostarostka Zdeňka Blišťanová (TOP 09), která sdružení Jeseník srdcem dovedla ve volbách k rekordním 41,55 procenta hlasů. Sdružení svým úspěchem získalo 13 mandátů, a v pětadvacetičlenném zastupitelstvu má tak samo většinu.

Podle Blišťanové by však na radnici měly vládnout dva subjekty. Zástupci ostatních stran by se na řízení města měli podílet obsazením funkcí v komisích a výborech, řekla ve středu s tím, že podoba vedení radnice by měla být známa začátkem příštího týdne.

V České Lípě pokračuje jednání vítězného ANO s uskupením Živá Lípa, Piráty a Nezávislými a soukromníky. Strany se shodují na personálním obsazení vedení města i na počtu radních, uvedla ve středu Jitka Volfová z ANO, která by měla být příští českolipskou starostkou.  

Dosavadní koalice rozšířená o ANO by mohla pokračovat v Rokycanech. Lídr vítězného volebního uskupení Nezávislí, starosta Václav Kočí, nabídl spolupráci dosavadním partnerům – Rokycanským patriotům a ODS, kteří ve volbách skončili na druhém a třetím místě. S nabídkou účasti v koalici oslovil také ANO, které obsadilo čtvrté místo. 

Podoba nového vedení Uherského Hradiště by mohla být známá v pátek 12. října. Informoval o tom dosavadní starosta města a lídr vítězných občanských demokratů a nezávislých osobností Stanislav Blaha. Ideální možností je podle něj složení čtyřkoalice, ve které by mělo kromě vítězů komunálních voleb figurovat také hnutí KRUH a další dva subjekty. Kdo byl dále s nabídkou koaliční spolupráce osloven, Blaha neuvedl.