ANO mělo jasno, jak vést Ostravu. Jenže hnutí Ostravak vzneslo dodatečné požadavky

Skládání ostravské koalice (zdroj: ČT24)

Vítězné hnutí ANO bylo v Ostravě prakticky dohodnuto na vytvoření koalice s ODS a lidovci. Ve středu večer se ale situace změnila. ANO teď musí s hnutím Ostravak, které ve volbách skončilo druhé, ještě projednat dodatečné podmínky, které uskupení Ostravak vzneslo. Vítěz voleb už vzkázal, že části požadavků nebude moci vyhovět. Obě hnutí by se měla znovu sejít.

Lídr hnutí ANO a primátor Tomáš Macura se ve středu vracel z veletrhu v Mnichově. Na cestě ho doprovázel i lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák. „Směřujeme stále blíže k modelu stávající čtyřkoalice (ANO, Ostravak, ODS a lidovci). Večer budeme mít klub, který bude nominovat i konkrétní jména. S ODS a KDU-ČSL máme již prakticky dohodnuto, s Ostravakem chci věci dotáhnout po návratu dnes odpoledne,“ věřil ještě kolem poledne Macura.

Ve středu podle něj platila dohoda, že ODS by měla dva členy rady. „Získala by navíc jeden ekonomický resort, ale přišla by o školství a sport. Lidovci by měli jednoho člověka a zůstala by jim nejspíš kultura,“ podotkl Macura. ANO si podle něj nárokovalo navíc resort investic.

Jenže ve středu večer hnutí Ostravak oznámilo, že má další požadavky. Jaké to jsou, Macura neupřesnil, řekl ale, že to jsou požadavky resortní i početní směrem k radě města. Vzkázal také, že některým nebude moci ANO vyhovět; přesto se ale ANO s Ostravakem znovu potká.

Chceme se dohodnout tak, ať můžeme do konce týdne (dohodu) podepsat.
Tomáš Macura
primátor Ostravy

Na magistrát nakonec prošla i ČSSD

Komunální volby v Ostravě vyhrálo ANO, získalo 32,72 procenta hlasů a 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Na druhém místě skončilo hnutí Ostravak, které volilo 11,49 procenta lidí, má sedm mandátů. Na třetím místě je ODS se ziskem 9,73 procenta hlasů a šesti mandátů, čtvrtá KSČM dostala 8,96 procenta hlasů, což znamená také šest mandátů.

Do pětapadesátičlenného zastupitelstva se rovněž dostali Piráti se ziskem 8,95 procenta hlasů a pěti zastupitelů. SPD, kterou volilo 6,77 procenta voličů, bude mít čtyři mandáty. Lidovci mají 5,83 procenta a tři zastupitele. ČSSD, která si výrazně pohoršila, má 5,53 procenta hlasů a rovněž tři mandáty.

Před čtyřmi lety se koalice v Ostravě rodila poměrně složitě. Na spolupráci se nakonec dohodlo vítězné hnutí ANO s ČSSD a lidovci. Jenže koalice se po zhruba ročním fungování rozpadla, ČSSD nahradil Ostravak a lidovci. Primátorem zůstal Macura, který už před letošními volbami opakovaně hovořil o tom, že by preferoval pokračování současné koalice.