Spor o náměstky. Kde si ANO staví hlavu?

Praha - Bezmála čtrnáct dní trvá spor předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem o obsazování ministerských náměstků – aniž by zatím našel rozuzlení. Jablkem sváru je pozice náměstka pro daně na ministerstvu financí, kde Babiš odmítá kandidáta Lidového domu. Výhrady ovšem vicepremiér vznáší i k sociálnímu demokratovi Petru Hulinskému, jenž by měl dozorovat sport na ministerstvu školství; argumentuje jeho vazbou na pražský magistrát v časech Pavla Béma.

Spor o náměstky vypuknul minulý týden, když se předseda hnutí ANO Andrej Babiš ohradil vůči nominacím sociální demokracie; na svém blogu psal o „tlustém šanonu se jmény“, která potřebuje stranický šéf Bohuslav Sobotka usadit do jednotlivých resortů. „Novopečený premiér musí nakrmit všechny frakce ve straně, všechny krajské organizace, zkrátka všechny tak, aby byli spokojeni a pevně stáli za svým předsedou,“ napsal Babiš s tím, že on sám preferuje odbornost před stranickostí.

Sobotka se proti těmto slovům ohradil: „Nejsem příliš stoupencem toho, abychom si kádrovali odborníky na pozicích ve vedení státní správy.“ Upozornil také na dohodu, že strany obsadí náměstkovské pozice na těch resortech, kde nezískají ministerské křeslo. Babiš kontroval tím, že o křížových nominacích náměstků není v koaliční smlouvě ani slovo.

O rozporech ohledně náměstkovských pozic jednali předsedové obou stran naposledy v pondělí, šéf hnutí ANO tehdy uvedl, že se „posunuli“, kompromis však nenalezli. Ke kulatému stolu se Sobotkou měl znovu zasednout v pátek, schůzka se ale na Babišovo přání odložila na příští týden.

Premiér však v rozhovoru pro Události ujišťoval, že spor o náměstky určitě nemůže ohrozit stabilitu koaliční vlády. "Tento spor určitě dopadne tak, že sociální demokracie bude
mít svého odborného nominanta ve vedení resortu financí, předpokládám, že zde
takový náměstek bude," dodal Sobotka.  

Rozhovor s premiérem Sobotkou (zdroj: ČT24)

O jaká ministerstva se hraje?

MINISTERSTVO FINANCÍ

Státní kasa, kterou v nové vládě řídí právě Babiš, stála na počátku celého sporu. Lidový dům za zdejšího náměstka pro daně navrhoval člena své středočeské organizace Jiřího Peřinu, jenž sám sebe prezentuje jako stranického odborníka na daňovou problematiku - dvanáct let působil na hořovickém finančním úřadě, pracoval také na centrálním finančním ředitelství a od roku 2009 do roku 2012 vedl finanční a investiční odbor Středočeského kraje.

Babiš ovšem Peřinovu nominaci odmítl, a to hned z několika důvodů. „Exministr financí Sobotka měl náměstkyni Danu Trezziovou, daňovou poradkyni Deloitte. I já chci odborníka, ne politika ČSSD. To je snad fér,“ napsal na svém Twitteru. Uvádí se, že by chtěl sporný post obsadit Simonou Hornochovou z auditorské firmy Ernst&Young.

Novému ministrovi financí navíc vadí to, že Peřina vedl středočeské investice za éry hejtmana Davida Ratha. Ten je momentálně souzen za manipulaci s krajskými zakázkami a sám Peřina kvůli tendrům vypovídal loni na podzim u soudu jako svědek. Podezřelého dění v krajských tendrech si podle svého tehdejšího vyjádření ovšem nevšiml: „Pokud se dělo něco nekalého, tak určitě jinde než na úřadě. Tam už chodily neprůstřelné dokumenty, které nevzbuzovaly žádná podezření,“ prohlásil. Za Peřinou v této otázce stojí i jeho stranický šéf Sobotka. „Za Davida Ratha na kraji působily stovky lidí a odmítám nějaký princip kolektivní viny,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Babiš se s Peřinou nakonec dohodl na tom, že sociální demokrat místo náměstkovské židle získá funkci ministrova poradce. „Pan Babiš mi řekl, že nehodlá přenechat naší straně post náměstka pro daně. Zároveň mi sdělil, že pokud bych měl zájem, mohl bych se stát poradcem. Taková nabídka se samozřejmě neodmítá,“ potvrdil Deníku domluvu s Babišem samotný Peřina. Ve hře pro dnešní jednání je proto i taková možnost, že by Lidový dům obsadil pozici jiného než daňového náměstka.

Jiří Peřina
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ

Babiš vznáší výhrady i k vysokým úřednickým funkcím na ministerstvu školství. To obsadila sociální demokracie senátorem Marcelem Chládkem a jeho náměstkem pro sport by se měl na přání Lidového domu stát pražský zastupitel Petr Hulinský (rovněž ČSSD). Strana mu původně chtěla vytvořit samostatný resort. „Jestliže se nám nepodařilo prosadit zřízení ministerstva pro sport, je logické, že zaujme pozici náměstka pro sport,“ vysvětlil svůj záměr premiér Sobotka v rozhovoru pro LN.

Podle serveru Aktuálně.cz si ale chce premiér tímto krokem především udržet podporu pražských sociálních demokratů. Ti za ním stáli během povolební krize a údajně je popudila skutečnost, že Jiří Dienstbier obdržel post ministra bez portfeje. Nový šéf legislativní rady vlády totiž patří mezi dlouhodobé kritiky pražské ČSSD, kterou v minulosti vedl právě Hulinský (více o jejich konfliktu).

Sám Babiš označil jeho angažmá na MŠMT za nepřípustné už před několika dny. „Sobotkova náklonnost k panu Hulinskému mne upřímně děsí,“ napsal na svém blogu. „Spolu s kmotrem Tomášem Hrdličkou z ODS podle médií dohadoval koalici na magistrátu, kterou vedl proslulý primátor Pavel Bém, jemuž pak pan Hulinský za odměnu dělal finančního náměstka. Je přesně prototypem politika, kvůli kterým jsme zakládali hnutí ANO.“

Pochyby panují i kolem Hulinského aktivit na podporu sportu. Reportéři ČT před dvěma lety upozornili na netransparentní financování tělesně postižených sportovců – dary od magistrátu i pražských energetických firem jim přerozdělovalo Hulinského občanské sdružení Česká federace Spastic Handicap (podrobnosti o případu naleznete zde).

Hnutí ANO má navíc na post náměstka pro sport vlastního kandidáta, bývalého předsedu volejbalového svazu Antonína Lébla. Proti němu se ale ohradil samotný svaz, podle něhož Lébl hospodařil neprůhledně a se svazem po svém odvolání vedl deset soudních sporů. Negativní postoj zaujala také Česká obec sokolská. Podle Babiše ovšem nemusí být Lébl jediným kandidátem na post sportovního pověřence.

Petr Hulinský
Zdroj: René Volfík/ČTK

MINISTERSTVO DOPRAVY

Podle informací Hospodářských novin se bez komplikací neobešlo ani hledání náměstka pro dopravní resort. V jeho čele stojí Babišův ministr Antonín Prachař a sociální demokracie mu původně navrhovala bývalého manažera Českých drah Pavla Švagra. Svou nominaci ale Lidový dům nakonec stáhl – podle listu proto, že Švagr počátkem loňského roku podepsal s tehdejším šéfem Českých drah Petrem Žaludou smlouvu, která mu zajistila desetimilionový zlatý padák.

Náměstkem za sociální demokracii se tak nakonec s největší pravděpodobností stane Kamil Rudolecký, který do roku 2011 působil jako místopředseda Antimonopolního úřadu a odešel údajně proto, „že si nechtěl nechat zasahovat do svých rozhodovacích pravomocí“. Rudoleckého angažmá na dopravě tento týden potvrdil i ministr Prachař.

O jakých jménech náměstků se mluví?

  • Ministerstvo dopravy: Karel Dobeš, Milan Feranec (ANO), Kamil Rudolecký (navržen ČSSD), Miroslav Šefara
  • Ministerstvo financí: Simona Hornochová (navržena ANO), Ondřej Závodský (KDU-ČSL), Jiří Peřina (ČSSD)    
  • Ministerstvo kultury: Kateřina Kalistová (ČSSD, potvrzena coby první náměstkyně), Miroslav Rovenský (navržen KDU-ČSL), Vladimír Franz (navržen ANO) a Zdeněk Novák
  • Ministerstvo obrany: Bohuslav Dvořák a Daniel Koštoval
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí: Iva Merhautová a Zuzana Jentschke Stöklová
  • Ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády: Kateřina Valachová
  • Ministerstvo pro místní rozvoj: Daniel Braun (potvrzen coby první náměstek), Klára Dostálová, Jiří Houdek (KDU-ČSL)
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu: Pavel Šolc, Alexandra Rudyšarová, Lukáš Prokeš (navržen ANO)
  • Ministerstvo spravedlnosti: Hana Marvanová (potvrzena coby první náměstkyně)
  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Petr Hulinský (ČSSD), Antonín Lébl (navržen ANO)
  • Ministerstvo zahraničních věcí: Petr Drulák (potvrzen jako první náměstek)
  • Ministerstvo zdravotnictví: Tom Philipp (navržen KDU-ČSL), Petr Salák, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), Vladimír Valenta, Josef Vymazal (navržen ANO)
  • Ministerstvo zemědělství: Jiří Jirsa (KDU-ČSL), Jindřich Šnejdrla (ČSSD)
  • Ministerstvo životního prostředí: Jan Landa (navržen ANO, potvrzen jako první náměstek), Vladimír Dolejský, Jan Kříž, Vladimír Mana (navržen ČSSD), Berenika Peštová (ANO)
  • Ministerstvo vnitra: Jména zatím nejsou známa.