Západonilskou horečku u českého pacienta definitivně potvrdily i druhé testy

Výsledky z ostravské laboratoře definitivně potvrdily západonilskou horečku u muže, který se v srpnu vrátil z Řecka. ČT to sdělil mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zbyněk Boublík.

Už první testování u muže nákazu potvrdilo. Čekalo se ale na výsledky druhého testu, které dodala Národní referenční laboratoř v Ostravě. Ta mohla totiž jako jediná v republice spolehlivě nákazu potvrdit.

„Výsledky tzv. konfirmačního testu u pacienta, který byl hospitalizován s podezřením na onemocnění tzv. západonilskou horečku, už jsme obdrželi. Výsledky onemocnění západonilskou horečkou u daného pacienta potvrdily,“ uvedl Boublík.

Pražská hygiena proto podle mluvčího ihned zpracovala s pacientem, jeho rodinou a cestovní kanceláří podrobný dotazník. „Ten detailně popisuje pacientův pobyt v Řecku, aby mohlo být onemocnění nahlášeno řeckým orgánům ochrany veřejného zdraví. Řecké orgány pak řeší situace i na místě,“ doplnil mluvčí pražských hygieniků.

Západonilská horečka, kterou přenášejí komáři, se v Česku objevila po mnoha letech a dosud to byly jen dovezené případy, tedy takové, kdy se pacienti nakazili mimo republiku. Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí zejména komáři rodu Culex. Inkubační doba je tři až čtrnáct dnů.