Mise splněna. Roman Kramařík přistál po cestě kolem světa v pražských Letňanech

Události: Roman Kramařík se vrátil z cesty kolem světa (zdroj: ČT24)

Pětačtyřicet dní strávil Roman Kramařík svým sólovým obletem zeměkoule v jednomotorovém letadle. Je tak prvním Čechem, kterému se to podařilo. Odpoledne přistál na letišti v Praze-Letňanech. Do oblak vyrazil na počest 100 let vzniku Československa, uletěl 47 tisíc kilometrů.

„A jak,“ řekl s očividnou úlevou Roman Kramařík České televizi po příletu na otázku, zda je rád, že je zpátky v Česku. Celý let byl podle jeho slov už jen vyvrcholením tříletých příprav.

Motor své Cessny nastartoval 25. července, rozloučil se s rodinou a přáteli a vydal se na východ. Zpátky na rodnou hroudu přistál jeho letoun s imatrikulací OK-TGM po více než šesti týdnech.

BEZ KOMENTÁŘE: Přistání aviatika Romana Kramaříka po cestě kolem světa (zdroj: ČT24)

„Cítím se jedním slovem vyčerpán, protože to bylo šest týdnů konstantního zápřahu bez dostatečného spánku a v neustálém stresu,“ zhodnotil aviatik svou výpravu. Vážné komplikace ho nepotkaly. Jen místo přes Japonsko musel letět nad Ruskem. Úřady v zemi vycházejícího slunce totiž nesouhlasily s požadovanou trasou letu.

Nepříjemným překvapením na cestě byl okamžik v Thajsku, kdy Roman Kramařík zjistil, že má od kamene poškozenou vrtuli. „Chvíli to vypadalo, že se vrtule bude muset vyměnit, ale nakonec výrobce doporučil pouze to opravit,“ přiblížil Kramařík horkou chvilku.

Cestou se v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa setkal nejen s řadou českých krajanů, ale třeba i s tibetským dalajlámou, s nímž zavzpomínal na prvního polistopadového prezidenta Václava Havla.