Od září bude mít obědy už téměř dvacet tisíc dětí, které by jinak hladověly

Od září bude mít dotované obědy už téměř dvacet tisíc dětí (zdroj: ČT24)

V novém školním roce bude díky podpoře neziskových organizací a ministerstev obědvat zdarma téměř dvacet tisíc dětí. Mnozí školáci do jídelny nechodili, protože na to rodiče neměli peníze. Na problém před pěti lety upozornila Česká televize. Učitelé si pochvalují, že dotované obědy pomáhají zlepšovat prospěch i docházku.

Ministerstvo školství letos rozdělí prostřednictvím tří neziskových organizací 30 milionů korun. Jen loni se do programu zapojilo více než tisíc škol, proto chce resort v podpoře pokračovat. „Děti nejsou vyčleňovány z kolektivu. Má to pozitivní efekt nejen na docházku, ale i na to, jak se ve škole cítí a v některých případech i na prospěch,“ chválí projekt ministr školství Robert Plaga (ANO).

Dalších 65 milionů vyčlenilo i ministerstvo práce a sociálních věcí. V tomto případě jdou peníze do škol přes kraje a rodiče musí doložit, že jsou v hmotné nouzi.

Jako první rozjela pomoc organizace Women for Women. Od roku 2014 zaplatila obědy osmnácti tisícům dětí a stále přibývají další. „Systém je nastavený dobře. Je průkazný a individuální vzhledem ke každému dítěti,“ poznamenala ředitelka organizace Ivana Tykač.

Nebojte se o pomoc požádat

Na základní škole v Davli například od září podpoří asi patnáct dětí, což je jeden žák na třídu. „Náročné je to hlavně na začátku, kdy je dobré a potřebné přesvědčit rodiny, aby se nebály o pomoc požádat,“ řekla ČT ředitelka ZŠ Davle Jana Hrubá. 

Kraje zapojené do projektu Obědy pro školy
Zdroj: ČT24

Peníze na obědy dostává škola od neziskové organizace už pět let. Částka jde přímo do jídelny, kde sledují, zda dítě na obědy skutečně chodí. „Abychom viděli, zda žák nezneužívá, že má obědy zdarma,“ uvedla vedoucí školní jídelny Jana Potužníková. Děti podle ní na obědy opravdu chodí.

Klíčový zlom v životě

Peníze na obědy pro dceru dostala i Jaroslava Kernová, která před třemi lety odešla z azylového domu, kde se o proplácení obědů dozvěděla. Šlo podle ní o klíčový zlom v životě. Dceru kromě hladu trápilo i to, že si nemohla více povídat se spolužáky.

„Zlepšila se hodně tím, že měla možnost se s dětmi po škole zastavit na oběd a nejít domů sama, když tam všechny děti sedí,“ potvrzuje Jaroslava Kernová. Dcera si navíc zlepšila prospěch. Matka nyní začíná pracovat u seniorů a věří, že brzy už obědy zvládne platit sama.