Za nenávistné komentáře pod fotkou teplických prvňáků míří mladá žena před soud

Státní zástupce obžaloval šestadvacetiletou ženu z Tachova za nenávistné komentáře pod fotkou teplických prvňáků. Informaci České televizi potvrdil Ondřej Wendler z Okresního státního zastupitelství v Tachově. Žena se měla podle žalobce dopustit trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za to jí hrozí až tři roky vězení.

„Ve věci byla dne 29. srpna podána obžaloba,“ sdělil České televizi tachovský státní zástupce Ondřej Wendler. Stíhanou osobou je podle deníku Právo šestadvacetiletá Romana L. z Tachova.

Původně policie její případ odložila s tím, že by se mohlo jednat pouze o přestupek. Poté se ale podle informací Práva do případu vložil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na základě jeho námitek se věc vrátila zpátky do přípravného řízení. Napodruhé už policejní šetření vedlo k obvinění a nyní i k podání obžaloby.

Další podezřelí se soudu vyhnuli

V kauze nenávistných komentářů policie už dříve obvinila z rasově motivovaného přečinu muže z Frýdecko-Místecka. V jeho případě státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavil. Pokud se obviněný během stanovené zkušební doby nedopustí trestného činu ani přestupku, trestní stíhání tím pro něj končí. V opačném případě budou kriminalisté ve vyšetřování pokračovat.

V případě třetího podezřelého obvinění nepadlo. Teplické policii se muže nepodařilo vyslechnout, protože se zdržuje mimo území České republiky.

Fotku teplické první třídy, kterou navštěvují arabské, vietnamské a romské děti, zveřejnil Deník v rámci svého seriálu. A to jak v tištěné verzi, tak i na svých webových stránkách.

Snímek pak začali lidé sdílet na sociálních sítích. Diskutující připojovali rasistické a jiné nenávistné komentáře. Žáky například posílali v narážce na ulici, kde škola sídlí, do plynu. Výhrůžky padaly také na adresu rodičů dětí a vedení školy.