Kontroverzní Rittig zvažuje definitivně odejít z Česka

Praha – Lobbista Ivo Rittig vážně uvažuje o definitivním odchodu z České republiky. Zmínil to v rozhovoru pro Českou televizi ve svém sídle s tím, že mu vleklý případ a mediální tlak mimo jiné zhoršuje jeho obchodní zájmy a živnost. Kontroverzní podnikatel nepřímo figuruje v rozsáhlé kauze kolem Jany Nagyové-Nečasové. Podle náznaků policie by přitom o možném stíhání některého z lobbistů mohlo být jasno během několika týdnů.

Právě u nich údajně vše začalo. Policie nasadila rozsáhlé odposlechy na známá pražská jména, o kterých se v souvislosti s vlivem na lukrativní zakázky mluvilo už dlouho. Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička a právě Rittig, respektive jejich zázemí, se stalo jedním z hlavních cílů červnové policejní razie. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) tehdy zasahoval ve vilách, v kancelářích včetně pražské Galerie Myšák nebo v sídlech Povodí Vltavy a Lesů ČR.  Poslednímu zmiňovanému prý už po několika měsících dochází trpělivost. „My a moji obchodní partneři velmi zvažujeme, že zkrátka z této republiky odejdeme,“ zmiňuje Rittig.

Rittig v minulém roce pobýval dlouhodobě v Monaku, odkud do České republiky jezdil spíše příležitostně. Také po policejní razii se on a Janoušek s Hrdličkou objevují na veřejnosti sporadicky. Sám Rittig vede jednání takřka výhradně v luxusně zařízených prostorách svého domu – v jedné místnosti dokonce se zabezpečením proti odposlechům.

Ivo Rittig ve svém sídle, kde často jednal s politiky
Zdroj: ČT24

Známý pražský podnikatel na kameru ČT přiznal, že právě zde ještě před zásahem hostil některé politiky a také Janu Nagyovou (Nečasovou), nyní hlavní obžalovanou v celé kauze. „Paní Nagyová tady skutečně jednou nebo dvakrát byla. Dali jsme si tady spolu kávu nebo láhev bílého vína,“ zmiňuje Rittig v místnosti jen na dohled od garáže s několika vozy. Sama Nagyová o něm na odposleších mluvila jako o „garážmistru“.

Nehledě na možný průběh a obsah vzájemného setkání, Rittig zatím na rozdíl od Nagyové-Nečasové nebyl z ničeho obviněn. A právě to mnozí vytýkají i hlavnímu žalobci celé kauzy Ivo Ištvanovi. Ten opakovaně uváděl, že právě aktivity tzv. pražských „kmotrů“ stály na počátku rozsáhlého vyšetřování. Místo nich cílí na lidi okolo: naposledy třeba exšéfa pražských žalobců Vlastimila Rampulu nebo někdejšího náměstka na ministerstvu vnitra Michala Moroze, jak uvedl těsně před Vánocemi týdeník Euro.

Zatímco Ištvanovi je vytýkána spíše liknavost, zásahové složky v čele s ÚOOZ čelily naopak kritice za údajně nepřiměřeně tvrdé metody. Šéf útvaru Robert Šlachta proto jako důkaz na svou obranu před časem v Otázkách Václava Moravce nechal zveřejnit část záznamu ze zásahu v bytě Nagyové-Nečasové. Více včetně videa ZDE.

Z nedávno zveřejněného textu žalobce Ištvana pro Ústavní soud však plyne řada nových informací o snaze ovlivňovat nejen zakázky, ale i justici. Z náznaků vyplývá, že se Rittig mohl právě s Morozem domlouvat na opětovném dosazení Rampuly do čela vrchního zastupitelství – to vše prý navíc za dozoru Nagyové.

Rampula v současnosti Rittiga právně zastupuje. Podnikatel ale odmítá, že by se s ním v inkriminované době znal. „Pro mě jako pro Ivo Rittiga je to pokus vrchních státních zástupců o politický převrat v této republice,“ komentoval

Zámožný muž Rittig zbohatl oficiálně na obchodech s módou, které provozoval v centru Prahy a na pražském letišti. Brzy se začal objevovat v zákulisí politických jednání, spojených především s ODS. Média ho v roce 2009 označila jako šedou eminenci Petra Bendla. Fond proti korupci později Rittiga obvinil, že na jeho účty přicházely desítky milionů korun za provize z pražského Dopravního podniku za tisk jízdenek a nákup nafty. Z každé jízdenky měla mít Rittigova firma sedmnáct haléřů a v souhrnu až miliardy korun. Obvinění Rittig odmítal.

Důležitým oborem pro Rittiga je solární byznys - především ve spojení s firmou Amun.Re. Její vlastnická struktura je velmi neprůhledná, figurují v ní ale jména napojená na Rittiga. Z tohoto oboru u něj měly končit stamiliony. Amun.Re prodala energetickému gigantu ČEZ předražené solární elektrárny - celkem za pět miliard korun - a také proto se o Rittigovi hovoří jako o jednom ze „solárních baronů“.

Už roky měl Rittig spolupracovat s šéfkou Nečasova kabinetu Janou Nagyovou. Na jeho pražské adrese protikorupční tým maskovaný kuklami během zátahu prováděl prohlídku. Podle mnohých znamená kontakt s Nagyovou jasné napojení na bývalého premiéra, podle Nečase jen to, že Nagyová plnila jeho příkaz – údajně chtěl bývalý premiér získat zákulisní informace z pražského podnikatelského suterénu.

  • Výsledkem rozsáhlých odposlechů byla loni v červnu zatčení exposlanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra, Petra Tluchoře, tehdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové), někdejšího Fuksova náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka a pracovníků Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka. Šlachta už záhy poté hovořil o tom, že šlo o nejnáročnější zásah jeho útvaru, na kterém pracovalo 400 policistů – a na tiskové konferenci den po razii naznačil, že se dá očekávat i další zatýkání. (Podrobněji o případu ZDE).

K tomu zatím nedošlo, nicméně se v souvislosti s kauzou objevují další jména. Kromě Moroze a Rampuly také třeba bývalý náměstek pražského vrchní zastupitelství Libor Grygárek. Ten mohl společně s Morozem domlouvat dosazení konkrétních lidí na strategické posty v bezpečnostních složkách a justici.

Natáčení s Ivo Rittigem - vyšetřování kauzy pokračuje (zdroj: ČT24)
Vydáno pod