Počet zbraní v Česku míří k milionu. Držitelů zbrojního průkazu přibývá

Události: Přibývá držitelů zbrojního průkazu, dominuje sportovní střelba (zdroj: ČT24)

Přes 303 tisíc držitelů zbrojních průkazů má v Česku více než 800 tisíc zbraní. Údaje platí podle policie k polovině letošního roku. Nárůst zájmu o zbrojní průkazy nastartoval rok 2014. V posledním roce ale ubývá lidí, kteří chtějí zbraň pro vlastní ochranu, a naopak převládají zájemci o sportovní střelbu.

Za poslední čtyři roky přibylo v Česku více než jedenáct tisíc nových držitelů zbrojních průkazů. Zatímco v roce 2015 mělo zbrojní průkaz 292 022 držitelů, v polovině letošního roku jich policie evidovala 303 517.

Nejvíc lidí disponuje průkazem ve Středočeském kraji a v Praze. Kromě počtu držitelů zbrojních průkazů stoupá také množství držených zbraní. Legálně jich lidé mají 838 416, což je v porovnání s rokem 2014 nárůst o 86 tisíc zbraní.

Zkouška k získání zbrojního průkazu má dvě části. První je písemný test, kde se ověřují teoretické znalosti. Navazující praktická část má ověřit znalosti bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem či schopnost střelby žadatele na pevný cíl.

Teorie, praxe a lékařské potvrzení

Podle provozovatele liberecké střelnice Petra Mládka se nejčastěji chybuje právě při kontrole zbraně a bezpečné manipulaci s ní. Uchazeči o průkaz, kteří neuspějí u teoretické části zkoušky, mohou o zbrojní průkaz požádat nejdříve za tři měsíce.

Počty držitelů zbrojních průkazů
Zdroj: Policejní prezidium ČR

K přihlášce potřebují zájemci doložit i potvrzení od lékaře. „Pokud zjistí, že dotyčný pozbyl zdravotní způsobilosti, mají povinnost o tom vyrozumět policii. Je stanoven seznam diagnóz,“ přiblížil policista Pavel Farský.