Statisícům důchodců vrací pojišťovny peníze za léky. Po snížení limitů je jich třicetkrát víc než loni

Události: Statisíce důchodců ušetří za léky na předpis (zdroj: ČT24)

Statisíce důchodců letos ušetří za léky na předpis. Snížený limit na doplatky, po jehož překročení pojišťovny vracejí lidem peníze, jen za první pololetí pomohl více než 338 tisícům pacientů. Oproti loňsku to je víc než třicetinásobný nárůst. Drtivou většinu z nich tvoří právě penzisté. Vyplývá to z nových dat, která získala Česká televize. Limit chrání i tisíce chronicky nemocných dětí.

Pojišťovny už poslaly anebo v těchto dnech lidem právě rozesílají o 188 milionů korun víc než loni. Počet lidí, kteří tento benefit pocítí, během roku dál poroste. Zatímco loni jich bylo něco přes deset a půl tisíce, letos už roční limit ušetřil peníze víc než 338 tisícům lidí.

Limity pomáhají hlavně penzistům starším 70 let. Těm od letošního ledna klesl limit z 2500 na 500 korun, mladším důchodcům a dětem pak na tisíc korun. Ministerstvo odhaduje, že za celý rok 2018 pojišťovny vrátí peníze téměř jednomu milionu lidí, převážně starším seniorům.

  • počet lidí, které limit ochránil:
    2017 – 10 582
    2018 – 338 076
  • kolik peněz lidem pojišťovny vrátily:
    2017 – 17 307 287 Kč
    2018 – 205 989 426 Kč
  • Údaje za leden až červen.
    Zdroj: zdravotní pojišťovny, výpočet ČT

VZP vrací peníze 220 tisícům lidí

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna vrací část doplatků za léky za první polovinu letošního roku více než 220 tisícům lidí. To je 32krát vyšší číslo než ve stejném období loňského roku. 

„Lidé v seniorském věku čerpají zdravotní služby ve větším rozsahu než klienti v produktivním věku. I počet léků, které jsou v rámci jejich diagnóz užívány, je větší. Tak je logické, že limit tam zapůsobí nejvýznamněji,“ říká ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Výrazně zároveň vzrostla částka, kterou lidé dostanou zpátky. Zatímco loni to bylo za první pololetí něco přes 17 milionů, letos už je to téměř 206 milionů.

„Spoluúčast těchto ohrožených lidí se skutečně snížila,“ potvrzuje mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. „Je vidět, že ochrana je nastavena tak, že cílí na tu nejzranitelnější skupinu,“ souhlasí ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Radek Kouřil.

Limity doplatků za léky
Zdroj: ČT24

Penzisté si změnu chválí

Někteří penzisté už změnu pocítili na vlastní peněžence. Například Věra Vítová musí každý den užívat tři léky a měsíčně vydá za doplatky kolem pěti set korun. Teď jí pojišťovna za první polovinu letošního roku vrátila část zpátky.

„Byla jsem hrozně překvapená, najednou mi přišlo na konto 1200 korun. To předtím nikdy,“ říká Vítová. Žije v jednom z pražských domovů pro seniory a běžně jí po odečtení nákladů zbývá jen malá část důchodu. „Zbývají mi asi dva tisíce na měsíc, takže těch 1200 korun je poměrně dost,“ pochvaluje si.

Důchodkyně Věra Vítová měsíčně vydá za doplatky kolem pěti set korun, snížení limitů si proto pochvaluje
Zdroj: ČT24

Marie Knop Kostková z Olomouce užívá léky například na průdušky nebo štítnou žlázu. I jí letos vrátila pojišťovna část doplatků vůbec poprvé. „Bylo to více než osm set korun, což mě potěšilo,“ říká.

Další úpravy limitů se nechystají

Snížení ročního limitu na doplatky za léky schválili zákonodárci velkou většinou loni v létě. Lidem v produktivním věku zůstala hranice na pěti tisících.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zatím s dalším snižováním limitů na doplatky v tomto volebním období nepočítá. „U důchodců a dětí, jak je to dneska nastaveno, je to velmi solidární a sociální. Je pravdou, že řada těchto občanů zkrátka léky využívá a musí je využívat, nemůžou si vybrat,“ řekl Vojtěch.

  • Dětem do 18 let a seniorům zdravotní pojišťovny vrací peníze, pokud doplatky na léky za kalendářní rok překročí 1000 korun.
  • U důchodců starších 70 let je limit stanoven na 500 korun za rok.
  • Ostatní pojištěnci mají hranici 5000 korun za rok.
  • Výše limitů se měnila od ledna 2018. Do té doby činila hranice pro mladší 18 let a seniory 2500 korun za rok.
  • Do limitu se však počítají jen doplatky na nejlevnější léky se stejným účinkem. Pokud je například doplatek u nejlevnějšího léku 50 korun, u dalšího se stejným účinkem, ale s vyšším doplatkem se do limitu započítává i tak jenom 50 korun. V určitých případech může lékař na receptu vyznačit, že dotyčný lék nelze nahradit (například takovým, který by byl levnější), a pak se do limitu započítává celý doplatek.
  • Přeplatky dostávají lidé automaticky, nemusejí o ně žádat a ani nemusejí sledovat výši toho, kolik utratí. Peníze má pojišťovna vrátit do 60 kalendářních dnů po uplynutí čtvrtletí, ve kterém byl limit překročen. Další doplatky v daném roce se pak opět vrací do 60 dnů po uplynutí následujících čtvrtletí. Pokud ale částka za čtvrtletí nepřesahuje 50 korun, dostane pojištěnec peníze až po skončení celého roku.
  • Jak se lidem částka nad limit vrací? Například VZP uvádí, že informace o přeplatku je vždy zasílána příslušnému pojištěnci obyčejným dopisem. Na jeho adresu uvedenou v registru pojištěnců je zaslána i poštovní poukázka, s níž si mohou peníze vybrat. Pojištěnec ale může požádat i o zasílání přeplatků bankovním převodem na číslo svého účtu.